İşgörenlerin stres ve kaygı düzeylerinin mesleki tükenmişlikleri üzerindeki etkisinin incelenmesi: Milli Eğitim Bakanlığı maarif müfettişleri üzerinde bir araştırma
The examination of the effect of personnels' stress and anxiety levels on their occupational burnout: A study on the education inspectors working in the Ministry of National Education
  1. Tez No: 475900
  2. Yazar: İLKER KARATAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TURAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Müfettiş, Tükenmişlik, Stres, Kaygı, İşgören, Education Inspectors, Occupational Burnout, Stress, Anxiety, Personnel
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Yapılan araştırmada Milli Eğitim Bakanlığı maarif müfettişlerinin algılanan stres ve kaygı düzeylerinin mesleki tükenmişlikleri üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda stres ve kaygının tükenmişlik üzerindeki etkisine ve aralarındaki ilişkinin miktarına bakılmıştır. Araştırma bu yönüyle ilişkisel tarama modeli niteliğindedir. Türkiyenin genelindeki 81 ilde görev yapan maarif müfettişlerine maddi imkânlar ve zaman sınırından dolayı ulaşılamayacağı için Konya, Kahramanmaraş, Mersin, Adana, Bursa, Zonguldak da görev yapan 307 kişi araştırmanın çalışma evrenini oluşturmuştur. Araştırma örneklemini altı ilde görev yapan 171 maarif müfettişi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, Algılanan Stres Ölçeği, Beck Anksiyete (Kaygı) Ölçeği ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma kapsamında belirlenen alt problemleri çözmek için puan dağılımları parametrik test varsayımlarını karşıladığından parametrik analizler kullanılmıştır. Bunlar, Pearson korelasyon analizi, çoklu regresyon analizi, betimsel istatistikler, bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi şeklindedir. Maarif müfettişlerinin stres ve kaygı düzeylerinin mesleki tükenmişlikleri üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu ve tükenmişlik düzeyinin %34'ünü açıkladığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu iki değişken içerisinden tükenmişlik üzerinde en önemli etkininin stres değişkeni olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the study, the main purpose was to examine the effect of the perceived stress and anxiety levels of the education inspectors working in the Ministry of National Education on their occupational burnout. In this context, the effect of stress and anxiety on occupational burnout and the extent of the relationship among these variables were investigated. The study had a relational screening model research design. Owing to lack of time and financial boundaries, all the education inspectors working in 81 cities of Turkey could not be reached. Therefore, 307 inspectors working in Konya, Kahramanmaraş, Mersin, Adana, Bursa and Zonguldak formed the population of the study. The research sample included 171 education inspectors working in the provinces of Konya, Kahramanmaraş, Mersin, Adana, Bursa and Zonguldak. The personal information form, Perceived Stress Scale, Beck Anxiety Scale and Maslach Burnout Scale were used as data collection tools in the study. Parametric analyses were used since the point distributions correspond to the parametric test assumptions in order to solve sub problems identified in the scope of the research. These analyses included Pearson correlation analysis, multiple regression analysis, descriptive statistics, independent sample t-test, and one-way ANOVA. According to the results, educational inspectors' stress and anxiety levels have been found to have a significant effect on occupational burnout and to account for 34% of the burnout level. It was concluded that the most important effect on burnout is stress variation between these two variables.