İş sağlığı ve güvenliği kültürünün boyutları:İstanbul Üniversitesi örneği
Dimensions of occupational health and safety culture: The case of Istanbul University
  1. Tez No: 592627
  2. Yazar: HARUN ALTUNTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN ŞENOCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Örgüt Kültürü, İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü, Occupational Health and Safety, Organizational Culture, Occupational Health and Safety Culture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri İlişkiler ve İnsan Kaynakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Çalışma hayatının en önemli konularının başında gelen iş sağlığı ve güvenliği ilke, kural ve uygulamalarının kurumlarda gerçek manada vücut bulması için sadece mevzuat düzenlemelerinin hayata geçirilmesi değil, bunun yanında iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin kültürün de oluşturulması gerekmektedir. Bu bağlamda iş sağlığı ve güvenliği bağlamında örgüt kültürünün gözden geçirilmesi, iletişim kanallarının güçlendirilmesi, yönetişim mekanizmalarının ivmelendirilmesi ve kalite politika, prosedür ve talimatlarının uygulamaya aktarılması gerekmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, iş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşturulmasında etkili olan unsurların incelenmesi ve bu unsurların İstanbul Üniversitesi'nde yapılan bir saha araştırması ile detaylandırılmasıdır. Bu bağlamda, İstanbul Üniversitesi'nde çalışan akademik ve idari personele yönelik anket formu hazırlanmış ve 410 adet geri dönüş alınmıştır. Anket sonuçları, frekans analizi yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Literatür tarandığında, iş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşumuna etki eden faktörleri inceleyen araştırmaların oldukça sınırlı olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma, bu konuyu Türkiye'nin ve hatta dünyanın en köklü üniversitelerinden biri olan İstanbul Üniversitesi'nde deneyimlediği için ayrı bir öneme sahiptir. Çalışmanın sonucunda İstanbul Üniversitesi'nde iş sağlığı ve güvenliği kültürünün oturmaya başladığı ancak henüz yeterli düzeyde olgunlaşmamış olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most significant issues of working life is occupational health and safety and for the realization of its principles, rules, and practices in institutions, it is not only required to carry out legislative arrangement, but it is also needed to create the culture of occupational health and safety. In this respect, it is required to review the organizational culture, strengthen the communication channels, accelerate the administrative mechanisms, and put the quality politics, procedures, and instructions into practice. The main purpose of this study is to examine the elements that are effective in creating a culture of occupational health and safety and to elaborate these elements through a field research conducted at Istanbul University. In this context, a questionnaire was prepared for the academic and administrative staff working at Istanbul University and 410 feedbacks were received. Survey results were evaluated by using frequency analysis method. When the literature was reviewed, it was found that the studies investigating the factors affecting the formation of occupational health and safety culture were quite limited. This study is of particular importance because it has analyzed this subject in İstanbul University, one of Turkey's, even the world's well-established universities. As a result of the study, it was found that occupational health and safety culture started to settle in Istanbul University but it has not yet become mature enough.