Gümüşhane ili altın madeni çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği algısının değerlendirilmesi
Evaluation of occupational health and safety perception of Gümüşhane gold mine employees
- Tez No: 707841
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF ÇELENK KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Güvenlik Kültürü, Güvenlik İklimi, İş güvenliği Algısı, Maden, Keywords: Occupational Health and Safety, Safety Culture, Safety Climate, Occupational Safety Perception, Mining
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Ülkemizde ve Dünyada, çalışma ortamlarında meydana gelen iş kazaları ve meslek hastalıklarından dolayı birçok çalışan, yaralanmakta, iş göremez hale gelmekte ve hatta ölmektedir. İş kazaları ve meslek hastalıklarının en fazla görüldüğü sektörlerden birisi de madencilik sektörüdür. Madenler hem yapısal özelliği hem de çalışma koşullarından dolayı, birçok tehlike ve riski bünyesinde bulundurmaktadır. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de maden sektörü en tehlikeli çalışma grupları içerisinde yer almaktadır. Son yıllarda gerek madencilik sektörü gerekse de diğer sektörlerde iş sağlığı ve güvenliğine verilen önem ve değer giderek artmaktadır. İş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesine yönelik birçok önlem alınırken, vaka sayılarında artışlar devam etmektedir. Literatürde yer alan birçok çalışmada, iş kazalarına sebep olan en önemli etkenin, insan faktörü olduğu sonucuna ulaşılmaktadır. Bu sonuçlar doğrultusunda, daha sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı oluşabilmesi için insan faktörü irdelenmeli, çalışanlarda güvenlik iklimi ve güvenlik kültürünün oluşturulması sağlanmalıdır. Güvenlik iklimi ve güvenlik kültürünün oluşturulabilmesi için çalışanların, İSG algısının değerlendirilmesi gereklidir. Yapılan bu çalışmada, Gümüşhane ilinde bulunan Altın madeni çalışanlarının iş sağılığı ve güvenliği algılarının değerlendirilmesi ele alınmıştır. Anket yöntemi ile madende bulunan 217 çalışanın iş sağlığı ve güvenliği algılarını ölçmeye yönelik sorular sorulmuştur. Elde edilen veriler SPSS 21.0 istatistik programında analiz edilmiştir. Analiz sonucunda çalışanların İSG algısı 5 puan üzerinden ortalama 4.16 puan olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca analiz sonucunda, çalışanların demografik özellikleri ile anket de yer alan güvenlik iklim ölçeği boyutları arasında istatiksel anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our country and in the world, many employees are injured, disabled or even die due to occupational accidents and diseases in working environments. One of the sectors in which occupational accidents and diseases are seen the most is the mining sector. Mines contain many dangers and risks due to both structural features and working conditions. As in the world, the mining sector in Turkey is among the most dangerous working groups. In recent years, the importance and value given to occupational health and safety both in the mining sector and in other sectors has been increasing. While many measures are taken to prevent occupational accidents and diseases, the increase in the number of cases continues. In many studies in the literature, it is concluded that the most important factor causing occupational accidents is the human factor. In line with these results, the human factor should be examined in order to create a healthier and safer working environment, and it should be ensured that a safety climate and safety culture is created in employees. Employees' perception of OHS should be evaluated in order to create a safety climate and safety culture. In this study, the evaluation of the occupational health and safety perceptions of the Gold mine workers in Gümüşhane was discussed. Questions were asked to measure the occupational health and safety perceptions of 217 employees in the mine using the survey method. The data obtained were analyzed in the SPSS 21.0 statistical program. As a result of the analysis, it was concluded that the OHS perception of the employees was an average of 4.16 points out of 5 points. In addition, as a result of the analysis, statistically significant differences were determined between the demographic characteristics of the employees and the security climate scale dimensions in the questionnaire. The results obtained were discussed in the light of the literature.