5-florourasil bileşiğinin ileri oksidasyon yöntemleri ile giderilmesi
Removal of the 5-fluorouracil compaund by advanced oxidation techniques
- Tez No: 476069
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERKANT KAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Elektro Fenton prosesi, Subkritik su oksidasyonu prosesi, Islak hidrojen peroksit oksidasyonu prosesi, Dimensional Stable Anot, 5-Florourasil, Electro Fenton process, Subcritical water oxidation process, Wet hydrogen peroxide process, Dimensional Stable Anode, 5-Fluorouracil
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET 5-FLOROURASİL BİLEŞİĞİNİN İLERİ OKSİDASYON YÖNTEMLERİ İLE GİDERİLMESİ Yapılan çalışmada 5-Florourasil maddesinin elektro Fenton (EF), subkritik su oksidasyonu ve ıslak hidrojen peroksit oksidasyonu prosesleri ile giderimi incelenmiştir. 5-Florourasil, deoksiribonükleik asit (DNA) sentezine müdahale ederek ribonükleik asit (RNA) oluşumunu engeller. Özellikle meme ve kolon kanseri tedavisinde kullanılan 5-Florourasilin elektro Fenton (EF) yönteminde farklı anot materyalleri ve farklı akımlar denenerek maksimum giderimi veren koşullar belirlenmiştir. Ayrıca elektro Fenton (EF) prosesi, subkritik su oksidasyonu (SSO) prosesi ve ıslak hidrojen peroksit oksidasyonu prosesleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda elektro Fenton (EF) prosesinde optimum giderimin %98,3 oranında gerçekleştiği ve en verimli şartların ise DSA (Dimensional Stable Anode) anot materyali ile 12. dakika, 120 miliamper (mA) akım şiddeti olduğuna karar verilmiştir. 5-Florourasil maddesinin oksidasyonunun optimum şartları Subkritik su oksidasyonu prosesinde; 200 °C sıcaklık, 90 dakika deney süresi olarak belirlenmiş ve oksidasyon verimi %60,2 oranında gerçekleşmiştir. Son proses olan ıslak hidrojen peroksit oksidasyonunda 5-Florourasil maddesinin oksidasyonunun optimum şartları subkritik su oksidasyonu ile benzer şekilde 200 °C sıcaklık ve 90 dakika olduğu belirlenmiş ve oksidasyon veriminin %94,36 oranında gerçekleştiği gözlemlenmiştir. Bu farklı üç prosessin karşılaştırılması sonucu elde edilen optimum şartlara göre en verimli prosesin elektro Fenton (EF) prosesi olduğuna karar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REMOVAL OF THE 5-FLUOROURACIL COMPAUND BY ADVANCED OXIDATION TECHNIQUES In this study, 5-Fluorouracil matter has been investigated to remove with electro Fenton (EF) process and subcritical water oxidation. By intervening in deoxyribonucleic acid (DNA) synthesis, 5-Fluorouracil prevents the formation of ribonucleic acid (RNA). In 5-Fluorouracil electro Fenton (EF) method, which is used especially for treatment of breast and colon cancer, different anodic materials were used in different currents to determine the conditions giving maximum elimination. Also, electro Fenton process (EF) has been studied comparatively. As a result of the work done, in the electro fenton process is decided; the optimum removel is achieved at %98,3 ratio and the most efficient conditions also are 120 miliamperes current intensity in 12 minutes with DSA (Dimensional Stable Anode) anode material. In the subcritical water oxidation process, optimum conditions for the oxidation of 5-Fluorouracil is determined as 200 °C temperatures, 90 minutes experiment period and oxidation yield has been reliazed %60,2 ratio. In the last process, wet hydrogen peroxide oxidation, optimum conditions for oxidation of 5-Fluorouracil similar to subcritical water oxidation is determined as 200 °C temperatures, 90 minutes and oxidation yield is observed %94,36 ratio. The comparison of these three different processes result in the optimum conditions; it is decided that the most efficent process is the electro fenton process.