Çift-özlü şantuklu ipliklerin üretilmesi ve özelliklerinin incelenmesi
Production of dual-core slub yarns and investigation of their properties
  1. Tez No: 476147
  2. Yazar: MÜNEVVER ERTEK AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN GAZİ TÜRKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hibrit İplik, Büküm, Çift-özlü, Şantuklu iplikler, Tüylülük, Özgül Gerime, Hybrid Yarn, Twist, Dual-core, Slub yarn, Hairiness, Tenacity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÇİFT-ÖZLÜ ŞANTUKLU İPLİKLERİN ÜRETİLMESİ VE ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Münevver ERTEK AVCI Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Haziran 2017 Danışman: Prof. Dr. Hüseyin Gazi TÜRKSOY ÖZET Denim sektöründe faaliyet gösteren firmaların her geçen gün rekabette zorlandıkları bilinen bir gerçektir. Çetin rekabet koşullarında ayakta kalmanın yegane şartı sürekli yenilik arayışı içerisinde olmaktır. Fonksiyonel özellikleri geliştirilmiş, estetik yönden farklı denim kumaşların tasarımı ve geliştirilmesinde çok çeşitli malzemeler ve üretim teknikleri kullanılmaktadır. Farklı yapı ve özellikteki materyallerin bir araya getirilmesiyle oluşan çok bileşenli hibrit iplikler, denim kumaş elastikiyet özelliklerinin iyileştirilmesinde atkı ve/veya çözgü yönünde kullanılabilmektedir. Farklı görünüm ve yüzey efektleri için son yıllarda vintage, otantik gibi moda akımlarının etkisi ile denim kumaş üretiminde şantuklu iplik kullanımının da yeniden yaygınlaştığı gözlemlenmektedir. Bu tez çalışması kapsamında, denim kumaş üretiminde kullanıma uygun yenilikçi çok özlü şantuklu (Dual-core slub) ipliklerin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Çalışmada, farklı büküm sayıları ile farklı öz çekimlerine sahip dual-core slub ipliklerin üretimi gerçekleştirilmiş ve ipliklerin kütlesel düzgünsüzlük, tüylülük, özgül gerilme ve kopma uzaması gibi çeşitli fiziksel özellikleri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda, kullanılan EME (Elastomultiester-I. öz) çekimi değerlerinin dual-core slub ipliklerin kütlesel düzgünsüzlük, ince yer, kopma uzaması değerleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğu; elastan (II. öz) çekim değerinin ise tüylülük ve kopma uzaması değerleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
PRODUCTION OF DUAL-CORE SLUB YARNS AND INVESTIGATION OF THEIR PROPERTIES Münevver ERTEK AVCI Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc. Thesis, June 2017 Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin Gazi TÜRKSOY ABSTRACT It is a known fact that companies operating in the denim sector are challenged every day. The only condition to survive in harsh competitive conditions is the constant search for innovation. A wide variety of materials and production techniques are used in the design and development of different aesthetic denim fabrics with improved functional properties. Multi-component hybrid yarns formed by combining different structure and specific materials can be used in the direction of weft and / or warp to improve elasticity properties of denim fabrics. It has been observed that the use of slub yarn in denim fabric production has also been widespread with the effect of fashion trends such as vintage, authentic in recent years for different appearance and surface effects. Within the scope of this thesis, it is aimed to develop innovative multi-core slub yarns suitable for use in denim fabric production. In the study, dual-core slub yarns with different twist numbers and different core drafts were produced and various physical properties such as unevenness, hairiness, tenacity and breaking elongation of yarns were evaluated comparatively. As a result of the study, it was found that the EME (Elastomultiester-I. core) draft values have a statistically significant effect on the unevenness, thin place, break elongation values of the dual-core slub yarns; the values of elastane (II. core) draft have also a statistically significant effect on hairiness and breaking extension values of yarns.