Development of a computer adaptive testing (cat) software
Bilgisayar uyarlamalı test yazılımının (cat) geliştirilmesi
- Tez No: 476146
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METE ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar uyarlamalı test, bilgisayar tabanlı test, online test, computer adaptive testing (CAT), computer based testing (CBT), online examination
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
BİLGİSAYAR UYARLAMALI TEST YAZILIMININ (CAT) GELİŞTİRİLMESİ Hadeel Mohsin Ibrahim AL-TAMEEMI Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Temmuz 2017 Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mete ÇELİK ÖZET Bilgisayar uyarlamalı test (computer adaptive testing - CAT), bilimi ve teknolojiyi, etkili ve güvenli bir test deneyimi sunmaya yardımcı olmak için birleştirir. CAT, sınava giren kişinin yeteneğine uygun olabilecek soruları dinamik olarak seçerek test işlemini sürdürür. CAT uygulamasında, sınavdaki bir sonraki sorunun zorluk seviyesi, daha önce cevaplanan sorular göz önüne alınarak belirlernir. Bu tezde, bilgisayar uyarlamalı test (CAT) yazılımının geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu yazılımdaki testlerde, birinci sorudan sonraki sorular testi alan kişinin seviyesine göre belirlenir ve ayrıca herbir sorunun seviyesi testi alan kişinin bir önceki soruya verdiği cevaba göre tahmin edilir. Geliştirilen yazılım şu özelliklere sahiptir, i) yazılım, sınavlara (yani testlere) ortalama seviyeden bir soruyu rastgele seçerek başlar, ii) sınav, sınavı alan kişinin seviyesine (yetenegine) göre devam eder ve iii) sınav sırasında bir sonraki sorunun seviyesi sınavı alan kişinin bir önceki soruya verdiği cevaba göre belirlenir. Geliştirilen yazılım, öğrencilerin sınavlarını yapmak veya öğrencileri test etmek ve iş başvurusunda bulunan profesyonelleri ve/veya adayları değerlendirmek için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
DEVELOPMENT OF A COMPUTER ADAPTIVE TESTING (CAT) SOFTWARE Hadeel Mohsin Ibrahim AL-TAMEEMI Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc.Thesis, July 2017 Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mete ÇELİK ABSTRACT Computer adaptive testing (CAT) combines science and technology to help deliver a targeted and secure testing experience. CAT adjust the testing process to an examinee's skill level dynamically by selecting appropriate testing questions. The difficulty level of the next question is selected based on the previously answered questions In this thesis, we develop computer adaptive testing (CAT) software. In this software after the first question, each question is determined based on the level of the student and in addition to that, the levels of the questions are estimated based on the answers of the examinees. The developed software has following properties, i) the software starts exams (e.g., tests) by selecting a average level question randomly, ii) exam continues based on the level (ability) of the examinee, and iii) during the exam, the level of the next question is determined based on the anwer of the examinee to the previous question. The developed software can be used for testing students and for evaluating candidates of professionals or applicants.