Migren hastalarında iki uçlu bozukluk oranı ve klinik özellikler ile ilişkisi
Bipolar disorder rate in migraine patients and relationship between bipolar disorder and clinical features of migraine
- Tez No: 476331
- Danışmanlar: DR. MERİH ALTINTAŞ, DOÇ. DR. SAİME FÜSUN DOMAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: İki uçlu bozukluk, migren, eştanı, bipolarite, DBÖ, HSL-32-Y, MIDAS, migrenin klinik özellikleri, işlevsellik, Bipolar disorder, migraine, comorbidity, bipolarity, MDQ, HCL-32-R, MIDAS, clinical features of migraine, functionality
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Giriş ve Amaç: Yakın zamandaki kanıtlar migren ve iki uçlu bozukluk (İUB) arasında bir ilişki ileri sürmektedir. İUB olan hastalarda migren daha sıktır. Hem migrenin hem de İUB'un kalıtımsal hassasiyetleri ve spesifik genetik polimorfizmleri paylaştığı görünmektedir. Valproat, lamotrijin, topiramat, ketiyapin ve lityum hem migren hem de İUB tedavisinde etkilidir. Bu çalışmanın amacı migren tanısı almış hastalarda İUB oranını ve İUB'nun migren kliniği ile olan ilişkisini ortaya koymaktır. Yöntem: Çalışmaya Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği Baş Ağrısı Özel Dal Polikliniği'ne başvuran, Uluslararası Baş Ağrısı Sınıflandırması III-Beta (ICHD-III-B)'ya göre migren tanısı konulan 120 migren hastası çalışmaya dahil edildi. Hastalara veri toplama formu, DSM-IV Eksen I Bozuklukları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme Formu (SCID-I), Duygudurum Bozuklukları Tanı ve İzlem Formu (SKIP-TURK), Duygudurum Bozuklukları Ölçeği (DBÖ), Hipomani Soru Listesi-32-Yenilenmiş Sürüm (HSL-32-Y), Migrene Bağlı Kayıp Değerlendirme Ölçeği (MIDAS) uygulandı. Bulgular: Migren hastalarında İUB eştanısı oranı fazlaydı. İUB eştanısı olan migren hastalarının çoğu kadındı. İUB eştanısı olan migren hastalarında, aile öyküsünde İUB ve İUB tip I bulunması, İUB eştanısı olmayan migren hastalarına göre sıktı. İUB eştanısı olan migren hastalarında, İUB eştanısı olmayan migren hastalarına göre özkıyım girişimi öyküsü daha sıktı. İUB eştanısı olan migren hastalarında, eştanı sıklıkla İUB tip I'di. İUB eştanısı olan migren hastalarında, İUB eştanısı olmayan migren hastalarına göre anksiyete bozukluğu eştanısı daha sık değildi. İUB eştanısı olan migren hastalarında, İUB eştanısı olmayan migren hastalarına göre fiziksel kötüye kullanım öyküsü daha sıktı. İUB eştanısı olan migren hastalarında ilk duygudurum epizodu sıklıkla depresyon idi. İUB eştanısı olan ve olmayan migren hastaları arasında, hastalık süresi, atak sıklığı, atak süresi, atak şiddeti, aura ve prodrom semptomları, sigara ve alkol kullanımı özellikleri açısından istatistiksel olarak fark yoktu. İUB eştanısı olan migren hastalarında, İUB eştanısı olmayan migren hastalarına göre migren tetikleyicilerinden alkol ve eşlik edicilerinden osmofobi daha sıktı. İUB eştanısı olan migren hastalarında bipolarite tespiti için HSL-32'nin sensitivitesi yüksek, spesifitesi düşük; DBÖ'nün sensitivitesi düşük, spesifitesi yüksekti. MIDAS'a göre İUB eştanısı olan migren hastalarında işlevsellik, İUB eştanısı olmayan migren hastalarına göre daha kötüydü. Sonuç: Migren hastalarında İUB eştanısının sık olduğu, İUB eştanısı olan migren hastalarında ilk epizodun sıklıkla depresif olduğu ve MIDAS'a göre işlevselliğin daha kötü olduğu görüldü. Özellikle işlevselliği kötü ve/veya depresif şikayetleri olan olan migren hastaları olmak üzere, tüm migren hastalarında İUB eştanısı varlığının gözden geçirilmesi ve olası İUB eştanılılığı sebebiyle tedavinin dikkatli olunması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Recent evidences suggest a relationship between migraine and bipolar disorder. Migraine is more frequent in bipolar disorder patients. It seems that both migraine and bipolar disorder share hereditary vulnerabilities and spesific genetic polimorphisms. Valproate, lamotrigine, topiramate, quetiapine and lithium is effective in treatment of both migraine and bipolar disorder. The aim of this study to express the prevalance of bipolar disorder in migraine patients and the relationship between bipolar disorder and clininical features of migraine. Method: The study was conducted to 120 migraine patients, who were diagnosed with The International Classification of Headache Disorders 3rd edition beta version (ICHD-III-B), who were applied the clinic for out-patients of headache in Neurology clinic of Istanbul Erenkoy Mental Health Training and Research Hospital. These patients were assessed by using sociodemographic form, Structured Clinical Interview for DSM-Axis I Disorders (SCID-I), diagnostic and follow-up form for mood disorders (SKIP-TURK), Mood Disorder Questionnaire (MDQ), Hypomania Checklist-32-Revised (HCL-32-R), Migraine Disability Assessment Scale (MIDAS). Results: Comorbidity rate of bipolar disorder in migraine patients were high. Migraine patients who have comorbid bipolar disorder were mostly women. Family history of bipolar disorder and bipolar disorder type I are more frequent in migraine patients who have comorbid bipolar disorder than who haven't comorbid bipolar disorder. History of suicide attempt was more frequent in migraine patients who have comorbid bipolar disorder than who haven't comorbid bipolar disorder. Comorbid diagnosis was frequently bipolar disorder type I in migraine patients who have comorbid bipolar disorder. Comorbid anxiety disorders are not more frequent in migraine patients who have comorbid bipolar disorder than who don't have comorbid bipolar disorder. History of physical abuse was more frequent in migraine patients who have comorbid bipolar disorder than who don't have comorbid bipolar disorder. First episode was frequently depressive in migraine patients who have comorbid bipolar disorder. There isn't any statistical difference in years of disease, frequency and severity of attack, aura and prodromal symptoms, tobacco and alcohol usage between migraine patients who have and haven't comorbid bipolar disorder. Alcohol is more frequent as trigger factor of migraine and osmophobia is more frequent as concomitant symptom of migraine in migraine patients who have comorbid bipolar disorder than who haven't comorbid bipolar disorder. HCL-32 has high sensitivity, low specificity; MDQ has low sensitivity, high specificity for diagnosis of bipolarity in migraine patients who have comorbid bipolar disorder. In migraine patients who have comorbid bipolar disorder, functionality, according to MIDAS, is worse than migraine patients who don't have comorbid bipolar disorder. Conclusion: We observed that bipolar disorder comorbidity is frequent in migraine patients; first episode is depressive and functionality is much worse in migraine patients who have comorbid bipolar disorder. We thought that it is necessary to have to review for bipolar disorder comorbidity and to be careful in treatment because of probable bipolar disorder comorbidity in migraine patients, especially who have low functionality and/or depressive symptoms.