Konjenital tibia psödoartrozunun tedavisinde periosteal sarmalama, intramedüller rod ve sirküler eksternal fiksasyon uygulaması
Periosteal wrapping,intramedullary rod and circuler type external fixation application in treatment of congenital pseudoarthrosis of tibia
  1. Tez No: 476332
  2. Yazar: GÖKÇER UZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM LEVENT ERALP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Periosteum, Pseudoarthrosis, Fixation, Intramedullary, Grafting
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Konjenital tibia pseudoartrozu (KTP) toplumun 1:140000 ile 1:190000' lik nadir bir popülasyonunu etkiler. Dirençli kaynamama, eşlik eden fibuler lezyonlar, ayakbileği valgus deformitesi, bacak boyu eşitsizliği, geçirilmiş cerrahi operasyonlara bağlı yumuşak doku problemleri tedavisi öncesi karşılaşılan ana sorunları oluşturmaktadır. KTP'nin tedavisinde; elektromanyetik akım uygulaması, internal fiksasyon ve kemik greftlemesi, aynı taraflı fibula transferi, serbest vaskularize fibula transferi, sirküler eksternal fiksatör uygulaması ve bu tekniklerin birlikte kullanılması , amputasyon gibi girişimler sayılabilir. Bu tezin amacı; psödoartrozun çevresindeki hamartomatöz doku ile birlikte rezeksiyonu, intramedüller retrograd çivileme, otolog spongiyöz kemik greftleme, otolog periosteal sarmalama ve sirküler eksternal fiksatör ile bifokal kompresyon ve distraksiyon osteogenezinin KTP'nin tedavisinde etkinliğini sınamaktır. Biz retrospektif olarak KTP' da tarif edilmiş olan kombine teknik ile tedavi edilmiş 12 hastayı 1998 – 2007 yılları arasında inceledik. Sadece 1 hasta dışında diğer hastaların hepsinde tam kaynama gerçekleşti. Kaynama oranı %91,6 idi. Ortalama external fiksatör süresi 8 ay (2 ay ve 14.5 ay aralığında) ve ortalama uzatma miktarı 4,375 cm'dir ( 0- 10 cm aralığında) yedi hastada tekrar kırık (%58,3) görülmüştür. Bunların altı tanesinde kaynama sağlanmıştır. Hastaların bir tanesinde ayabileği valgus deformitesi nedeni ile supramalleoler osteotomi, bir hastaya diz kontraktürü nedeni ile gevşetme operasyonu, bir hastaya fibuler sinir paralizi nedeni ile gevşetme, bir hastaya da uzatma sırasında erken kaynama nedeni ile rekortikotomi, iki hastaya yapılmış olan eksternal fiksatörün telleri sıyırdığı için teller çıkarılıp yüksek uyluk sirküler alçı yapılmıştır, iki hastaya pin dibi enfeksiyonu görülmesi nedeni ile medikal tedavi uygulanmuştır. Anahtar Kelimeler : Psödoartroz, Periostal , Fiksatör, İntramedüller, Greftleme Uzer,G. (2007). Konjenital Tibia Pseudoartroz Tedavisinde Rezeksiyon,İntramedüller Rod, Grefonaj,Periost Sarmalama, Sirküler Tip Eksternal Fiksatör Uygulaması. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji ABD. Uzmanlık Tezi. İstanbul 2007
Özet (Çeviri)
Uzer, A.B. (2007). The application of resection,intramedullary rod.grafting.periosteal wrapping and circuler external fixator in the treatment of congenital pseudoarthrosis of the tibia. University of Istanbul, Istanbul School of Medicine, Department of Ortopaedic Surgery and Traumatology. Doktora Tezi. İstanbul. Congenital pseudoarthrosis of the tibia (CPT) affects 1:140000 to 1:190000 of the population. Main problems to be confronted before treatment include resistant nonunion, concomittant fibular lesions, ankle valgus deformity, limb length discrepancy and soft tissue problems due to past operations. Treatment options for CPT include electromagnetic current application, internal fixation and bone grafting, ipsilateral fibula transfer, circular external fixation, combination of the above techniques, and amputation. The purpose of this thesis is to determine the efficacy of a new technique which consists of the resection of the site of pseudoarthrosis icluding surrounding hamartomatous tissue, intramedullary retrograde nailing, autologous spongious bone grafting, autologous periosteal wrapping and bifocal compression and distraction osteogenesis using circular external fixation in the treatment of CPT. 12 patiens treated with the combined technique that has been defined for CPT between 1998-2007 were examined retrospectively. Complete union was achieved in all patients except one. The union rate was 91.6%. Mean external fixator time was 8 months (2-14.5 months) and mean amount of lengthening was 4.375 cm (0-10 cm). Refracture occured in 7 patients (58.3%) and union was achieved in 6 of those. One patient underwent supramalleolar osteotomy due to ankle valgus deformity, 1 patient underwent release operation due to knee contracture, 1 patient underwent release due to fibular nerve paralysis and 1 patient underwent recorticotomy due to early union, two patients due to failure of fixation device are treated with above knee cast after removal of fixation device and two patients took medical treatment for pin side infection. Uzer, A.B. (2007). The application of resection,intramedullary rod.grafting.periosteal wrapping and circuler external fixator in the treatment of congenital pseudoarthrosis of the tibia. University of Istanbul, Istanbul School of Medicine, Department of Ortopaedic Surgery and Traumatology. Doktora Tezi. İstanbul.