İlkokul öğretmenleri ve yöneticilerinin iş motivasyon düzeylerinin incelenmesi
The study of work motivation level for primary school teachers and admi̇ni̇stratör
- Tez No: 476366
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE KADIOĞLU ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen, yönetici, iş motivasyonu, Classrom teacher, administratör, work motivation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışma; İstanbul ili, Küçükçekmece ilçesi sınırları içerisinde bulunan ilkokul kurumlarının sınıf öğretmenleri ve ilkokul yöneticilerinin iş motivasyon düzeylerinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmanın örneklemini, 2016-2017 eğitim öğretim yılında, İstanbul ili, Küçükçekmece ilçesindeki 342 öğretmen ve 29 yönetici oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla“İş Motivasyonu Ölçeği”kullanılmıştır.“İş Motivasyonu Ölçeği”Gürbüz ve Erkan tarafından oluşturulmuş, Aksoy (2006) tarafından geliştirilmiştir. Her bir maddenin karşısında davranışın gösterilme sıklığını belirtmek için beşli Likert tipi ölçek kullanılmıştır. Araştırma sonunda elde edilen veriler, SPSS 20.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Önce iş motivasyon puanlarının bağımsız değişkenlere göre dağılımları Kolmogorov-Smirnov, Shapiro-Wilk normallik testleri ve çarpıklık-basıklık değerleri hesaplanarak incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, verilerin gruplara göre normal dağılım gösterdiği anlaşılmıştır. Varyansların homojenliği varyasımı ise Levene testi ile incelenmiş ve varsayımın karşılandığı anlaşılmıştır. Bu aşamadan sonra parametrik testler (bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi) kullanılarak analizler gerçekleştirilmiştir. İş motivasyon puan ortalamaları cinsiyete, yaşa, mesleki deneyime, görev süresine, medeni duruma ve sahip olunan çocuk sayısına göre anlamlı bir şekilde farklılaşmamaktadır (p>0,05). İlkokul öğretmenlerinin ve yöneticilerin İş Motivasyonlarının Memnuniyet faktörlerine ilişkin betimsel analiz sonuçlarına göre ilkokul öğretmen ve yöneticilerinin“Bu kurumda çalışıyor olmaktan ( =1,7628), İş arkadaşlarımla olan uyumdan ( =1,8005), yöneticiler arasındaki uyumdan ( =1,9596),”memnun olmadıklarını belirtmişlerdir. İlkokul öğretmen ve yöneticilerinin en fazla memnuniyet duydukları maddeleri ise;“ek ücret sistemi ( =3,3450), kurumumun bana sağladığı kazanç ( =2,7547), görevim nedeniyle toplumda duyduğum saygınlık ( =2,6011)”olarak belirtmişlerdir. Katılımcıların iş motivasyon ölçeğinden aldıkları puanların ortalaması = 41.84, standart sapması ise 10.32'dir. Ölçekten alınabilecek minimum puan 18, maksimum puan ise 90'dır. Bu bilgiler ışığında, genel olarak, katılımcıların iş motivasyonlarının düşük düzeyde bulunduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out for the purpose of examining the work motivation level of primary school teachers and administratör who work in Küçükçekmece, İstanbul. 342 teachers and 29 managers that work in Küçükçekmece, İstanbul in 2016-2017 education year, are constitute the sample of this research.“Work Motivation Scale”was used in order to gather data for the research.“Work Motivation Scale”was used by Gürbüz and Erkan and developed by Aksoy (2006). Quintet Likert type scale was used in order to point out the frequency of behavior for each article. Data obtained at the end of the research was analysed by using SPSS 20.0 packet program. The range of work motivation points according to independent variables was examined by calculating the values of skewness-kurtosis and Kolmogorov-Smirnov, Shapiro-Wilk normality tests. According to the results it is understood that data was scattered very close to normal according to the groupsThe assumption of homogeneity of variance was examined through Levene test and it is understood that the assumption was met After this stage the analyzes were put into practice by using parametric tests (independent sample test, one- way analysis of variance). The average of work motivation points don't differentiate meaningly according to gender, age, professional experience, time of duty, marital status or number of children. According to the results of descriptive analysis about primary education teachers' and managers' work motivation satisfaction factors, primary education teachers and directors do not satisfied with working in this institution ( =1,7628), ropport with their colleaque ( =1,8005), ropport between their directors ( =1,9596),“ The most satisfied articles of primary education teachers and directors that additional charge system ( =3,3450), the benefits which provided by institution to them ( =2,7547), respect in society due to their mission ( =2,6011).”The average of the points that the participants got from work motivation scale is =41.84 and standard deviation is 10.32. The minimum point which can be received from the scale is 18 and the maximum point is 90. In the light of this information, as a general, it can be said that the work motivation of the participants is at the low level.