Marina işletmelerinde yeşil pazarlama uygulamaları
Green marketing practises in marinas
- Tez No: 476444
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTEKİN FIRAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marinalarda Çevreci Uygulamalar, Yeşil Pazarlama, Yeşil Marina, Yeşil Tüketici, Sürdürülebilir Turizm, Environmental Practices in Marinas, Green Marketing, Green Marina, Green Consumers, Sustainable Tourism
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Deniz turizminin bir parçası olan marina sektörü, her geçen gün büyümeye devam ederken ülke genelinde pek çok bölgede marina yapılması planlanmaktadır. Marina sayısındaki bu hızlı artış, marinaların çevreye etkileri ile ilgili kaygıları da beraberinde getirmektedir. Sürdürülebilir turizm açısından önemli olan doğal güzelliklerin ve kaynakların korunması gerekmektedir. Marinaların çevreye etkilerinin kontrol altına alınması, hem devletin hem de marinalara gelen yatçıların önem verdiği konuların başında gelmektedir. Son yıllarda tüketicilerin çevre konusunda bilinçlenmesi, yatçılık sektöründe de kendini göstermiş ve bunun sonucunda artık çevreci kriterleri ön planda olan müşteri kitlesi ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada, marinalarda çevreci müşteri kazanmak için uygulanan stratejilerin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Muğla ilindeki marina yöneticileri ile yarı yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Sürdürülebilir turizm için marinaların çevreye etkilerinin en aza indirilmesi gerekmektedir. Çevreye etkileri en aza indiren ve bu doğrultuda pazarlama unsurlarında ''çevreci özelliklerini'' ön plana çıkaran marinalar, ''çevreci müşteri'' kitlesinin beğenisini kazanarak diğer marinalara göre rekabet avantajı elde edecektir. Marinaların, diğer marinalara göre rekabet avantajı etmesi için farklılık yaratan çevreci uygulamalar geliştirmeleri gerekmektedir. Bu çalışmada, görüşme gerçekleştirdiğimiz marina işletmelerinin farklılık yaratan çevreci uygulamaları tespit edilmiştir. Diğer taraftan marinaların ''çevreye duyarlı müşterileri'' kazanması için yapılması gerekenler irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The marina sector, a part of marine tourism is growing day by day as new marinas are planned to be built in many regions throughout the country. This rapid increase in the number of marinas also brings concerns about maritime environmental impacts. Natural beauty and resources that are important for sustainable tourism need to be protected. Controlling the environmental impacts of the marinas is one of the most important issues that both the government and customers of marinas give high importance. Consumer awareness of the environment in recent years has also manifested itself in the yachting industry, and as a result, the new customers who have high priority on environment issues have finally emerged in marina sector. In this study, it is aimed to determine the strategies applied to win environmental customers in marina sector. For this purpose, semi-structured interviews were conducted with marina directors in the province of Mugla. The obtained data were evaluated by content analysis. For sustainable tourism, the impact of marinas on the environment must be minimized. In this direction, the marinas that bring the“environmentalist”characteristics to the forefront of marketing elements will gain a competitive advantage compared to other marinas by satifying green customers' need. For Marinas, it is necessary to develop environmental practices that make a difference in order to have competitive advantage over other marinas,. In this study, we have identified differentiated environmental practices of marina businesses as a result of our interviews. On the other hand, the subject of what should be done in order to win“environmentally conscious customers”of marinas has been examined.