The attitudes of managers in Turkish shipowning companies towards green shipping applications
Türk armatörlük işletmelerinde görev yapan yöneticilerin yeşil deniz taşımacılığı uygulamalarına yönelik tutumları
  1. Tez No: 441558
  2. Yazar: İLKE SEZİN AYAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL BİLGE ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, İşletme, Marine, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz Taşımacılığı, Yeşil Yönetim, Yeşil Deniz Taşımacılığı Uygulamaları, Çevresel Problemler, Çevresel Düzenlemeler, Maritime Transport, Green Management, Green Shipping Applications, Environmental Problems, Environmental Regulations
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Deniz taşımacılığı yüksek taşıma kapasitesi, çevreye daha az zarar vermesi ve düşük maliyetleri sebebiyle en çok tercih edilen ulaştırma modlarından biridir. Artan uluslararası deniz ticareti ve taşıma talepleri nedeni ile deniz taşımacılığı uygulamaları sürdürülebilirlik kavramı kapsamında tartışılan en önemli konulardan birisi olmuştur. Gemilerden kaynaklanan egzoz salınımları, petrol sızıntıları, gemilerden kaynaklanan katı ve sıvı atıklar ve gürültü kirliliği deniz taşımacılığı kaynaklı başlıca çevresel problemlerdir. Denizcilik sektörüne ve çevresel etkilerine verilen önemin artmasına paralel olarak birçok denizcilik şirketi operasyonlarını daha çevreci yapmaya başlamıştır. Bu çabalar literatürde“yeşil deniz taşımacılığı uygulamaları”adı altında yer bulmuştur ve denizcilik politikaları ve prosedürleri, denizcilik dokümanları, denizcilik ekipmanları, taşıyanların iş birliği, denizcilik materyalleri ve gemi dizayn ve uygunlukları olmak üzere altı boyut içermektedir. Bu çalışma literatürdeki yeşil deniz taşımacılığı uygulamaları ve denizcilik kaynaklı çevre sorunları konuları dikkate alınarak, Türk armatörlük işletmelerinde görev yapan yöneticilerin yeşil deniz taşımacılığı uygulamalarına yönelik tutumlarını ölçmeyi amaçlamıştır. Araştırmada literatür taraması, yarı yapılandırılmış görüşme ve Delphi tekniklerini içeren karma bir yöntem kullanılmıştır. Araştırma sürecini ve değişkenlerini belirlemek için literatür taraması gerçekleştirilmiş ve araştırma yöntemleri olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile Delphi metodu belirlenmiştir. Veriler denizcilik sektöründe faaliyet gösteren yöneticilerden oluşan bir gruptan toplanmıştır. Çalışmanın sonuçları, üst düzey yöneticilerin yeşil deniz taşımacılığı uygulamaları, bu uygulamaları benimsemeye ve uygulamaya iten durumlar, uygulamaların zorlukları ve faydalarına yönelik tutumlarının değerlendirilmesini içermektedir.
Özet (Çeviri)
Maritime transport is one of the most preferable transportation mode owing to large carrying capacity, less environmental damage and low cost. With the growth of international seaborne trade and transport demand, maritime transport activities are becoming one of the most important topics on sustainability debate. Shipping emissions, oil spills, solid waste from ships, sewage and noise pollution from ships are the prevalent environmental problems caused by and through maritime transport. In parallel with growing importance of maritime transport and its environmental impacts, many shipping firms have begun to respond to environmental concerns by making more environmentally friendly their operations. These efforts are called“green shipping practices or applications”in the literature and include six dimensions. These dimensions are company policy and procedure, shipping documentation, shipping equipment, shipper cooperation, shipping materials and shipping design and compliance. This study aims to analyze the attitudes of the managers in Turkish shipowning comanies towards green shipping applications including a thorough review of the literature regarding green shipping practices and environmental problems brought about by maritime transport. In this study, triangulation method comprising literature review, interviews and Delphi research is used. The literature review has been performed so as to determine the research process and the variables, and semi-structured interview and Delphi technique have been adopted as a research method. Data has been obtained from the sample group of research which includes experts in the shipping industry. The findings of the study include evaluations the attitudes of the top managers related to the green shipping practices adopted, the situations enforcing the adoption and implementation of such practices, as well as certain difficulties encoutered and benefits enjoyed.