Ekolojik ve geleneksel olarak kuru incir ve çekirdeksiz kuru üzüm üretimi yapan işletmelerin karşılaştırmalı ekonomik analizi ve ekolojik üretimi özendirecek fiyat eşiğinin saptanması üzerine bir araştırma
Research on comaprative economic analysis of farms producing ecological and conventional fig and determination of the price premium to promote ecological produce
  1. Tez No: 134653
  2. Yazar: ZERRİN KENANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT MİRAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekolojik Tarım, Ekolojik Kuru İncir, Ekolojik Çekirdeksiz Kuru Üzüm, Fiyat Primi, Ecological Farming, Ecologically produced Fig, Ecologically produced Raisin, Price Premium
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 469
Özet
V ÖZET EKOLOJİK VE GELENEKSEL OLARAK KURU İNCİR VE ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM ÜRETİMİ YAPAN İŞLETMELERİN KARŞILAŞTIRMALI EKONOMİK ANALİZİ VE EKOLOJİK ÜRETİMİ ÖZENDİRECEK FİYAT EŞİĞİNİN SAPTANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA KENANOĞLU, Zerrin Doktora Tezi, Tarım Ekonomisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Bülent MİRAN Aralık 2003, sayfa 440 Bu çalışmada, geleneksel ve ekolojik olarak yetiştirilen kuru incir ve çekirdeksiz kuru üzüm üretim dallarının bazı ekonomik kriterlere göre karşılaştırması yapılmış ve ekolojik tarıma henüz başlamayan üreticilerin hangi fiyat düzeyinde ekolojik ürünleri üretmeye razı olabileceği saptanmaya çalışılmıştır. Ayrıca, geleneksel ve ekolojik üreticilerin ekolojik tarımla ilgili davranışları, üreticilerin ekolojik tarımı benimseme eğilimini etkileyen değişkenler ortaya konulmuştur. Çalışmada, ekolojik kuru incir veriminin geleneksel kuru incir verimine göre daha yüksek, ekolojik çekirdeksiz kuru üzüm veriminin geleneksel çekirdeksiz kuru üzüm verimine göre daha düşük olduğu saptanmıştır. Hem ekolojik kuru incirin hem de ekolojik çekirdeksiz kuru üzümün brüt marjının geleneksel kuru incir ve geleneksel çekirdeksiz kuru üzümün brüt marjına göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir.VI Kuru incir üretimi yapan üreticilerin ekolojik tarımı benimsemesi üzerinde; üreticilerin kooperatife ortaklık durumu, toplam işletme arazisi içinde incir arazisinin oranı, üreticinin arazisinin yanındaki parsellerde ekolojik tarım yapılması, bilgi edinme kaynağı olarak Tariş ve dışsatım firmalarının etkili olduğu ortaya konulmuştur. Çekirdeksiz kuru üzüm işletmelerinde ise, üreticinin bağcılıkta deneyim süresi, tarım dışı geliri olması, toplam işletme arazisi içinde bağ arazisinin oram, işletmesinde hayvan yetiştirmesi, dekara düşen çekirdeksiz kuru üzümün değişken masrafı, yeşil ve çiftlik gübre kullanım durumu, bilgi edinmede Tariş ve dışsatım firmaları benimseme eğilimi üzerinde etkili olan değişkenler olarak belirlenmiştir. Geleneksel taran yapan üreticilerin, geleneksel kuru incir üretiminden ekolojik kuru incir üretimine en az % 12.30, geleneksel çekirdeksiz kuru üzüm üretiminden ekolojik çekirdeksiz kuru üzüm üretimine ise en az % 15.47'lik fiyat primiyle ekolojik tarıma geçmeye razı olabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT RESEARCH ON COMPARATIVE ECONOMIC ANALYSIS OF THE FARMS PRODUCING ECOLOGICAL AND CONVENTIONAL FIG AND RAISIN AND DETERMINATION OF THE PRICE PREMIUM TO PROMOTE ECOLOGICAL PRODUCE KENANOGLU,Zerrin Doktora Tezi, Tarım Ekonomisi Bölümü Supervisor: Prof.Dr.Bülent MİRAN December 2003, pages 440 In this study, the enterprises of dried fig and raisin produced by conventional and ecological methods are compared with respect to various economic criteria. The price level at which the producers who didn't practice ecological agriculture yet would be willing to produce ecological products is also tried to be determined. Besides, the behaviours of the producers using conventional and ecological methods on ecologic agriculture, the variables effecting the tendency of the producers to adopt ecologic agriculture are put forward. In this study, it is concluded that the yield of the ecologically produced dried figs is higher than that of the conventionally produced one; while the yield of the ecologically produced raisin is lower than that of the conventionally produced one. It is estimated that the gross margins of both the ecologically produced dried figs and raisin are higher than that of the conventionally produced dried figs and raisin. t e îWBE«MRETm mmvm Among the dried fig producers, the factors effecting the adoption of ecological agriculture are determined to be; the cooperative membership, the percentage share of the fig production area in the total area of the farm, the practice of ecologic agriculture next to the producers' field, and Taris and export companies as information sources. For the raisin enterprise on the other side, the factors influential on the adoption of the ecologic agriculture are found to be; the experience in practicing viticulture, having off-farm income, the percentage share of the vineyards in the total area of the farm, presence of the animal production in the farm, the variable costs of the raisin per decar, usage of the green manure and farm manure and Taris and export companies as information sources. It is estimated that, among the producers practicing conventional agriculture, those producing dried figs conventionally would shift to ecologic dried fig production for a price premium of at least 12.30%; while those producing conventional raisin would accept a shift to the ecological raisin production for a price premium of minimum 15.47%.