Kur'an'da hayvan figürleri ve sembolik yorumları
Animalfigures and their i̇nterpretations in the holy quran
  1. Tez No: 476488
  2. Yazar: RIFAT KARAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN ALİ DÜZGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kıssa, Sembol, Yorum, Temsilî Dil, Mecazî Dil, Sembolik Dil
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Tanrı – İnsan ilişkisindeki vahiy dilinin anlaşılması ve anlamlandırılmasında sembollerin önemine dikkat çekilen bu araştırmada, çeşitli dil yaklaşımları merkeze alınarak konu ele alınmıştır. Tezimiz, bir giriş, üç bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Tezimizin birinci bölümünde, tezin konusu, amacı, önemi, yöntemi sembolizm ile ilgili kavramlar ve sembol çeşitlerini ele aldık. İkinci bölümde Kur'an dilinin sembolik yapısı, alt başlıklarda ise muhkem ve müteşâbih içerikli dilsel yapı, Temsilî dil, Teşbihî dil, Sembolik dil ve mecazi dil yaklaşımları, gaybî alan sembollerinden, Allah'ın isimleri ve ibadetlerin sembolik nitelikleri yer almıştır. Üçüncü bölüm, Kıssalar ve Sembolik Değerleri başlığı ile ele alınmış olup alt başlıklarda tarihî ve temsilî kıssaların sembolik değerleri üzerinde durulmuş, bazı Kur'an surelerindeki hayvan figürleri ve sembolik anlamları yorumlanmıştır. Sonuç kısmında ise İslâm düşünce geleneğinde Kur'an'ı anlama ve anlamlandırma çabalarının her daim var olduğu ancak mezhepsel tavır ve tutumların Kur'an'ın anlaşılmasında fikrî bariyerler oluşturduğu vurgulanmıştır. Kur'an'ın anlaşılmasında onun kullandığı dilin insanî tecrübe içerisinde anlamlandırılması gerektiği düşüncesinden hareketle sembolleri, Kur'an metafiziğinin ve diyalektiğinin beşerî düzlemde anlamlandırılmasına ve de yeni kavramsallaştırmalara olanak sağlayan araçlar olarak ele alınması gerektiği ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Thesubject is studiedbytakingvariouslanguageapproachesintothecenterin thesepapers in whichdrawattentiontotheimportance of thesymbols in being understoodandmade sense of therevelationlanguage of therelationbetweenGod and Human being. My thesisconsists of introduction, threechaptersand a conclusion parts. Inthefirstpart of mythesis, I specifythesubject, itsaim, itsimportanceand itsmethods, thentheconceptsaboutsymbolismandthesorts of symbols. Inthe secondpart, thesymbolicstructure of thelanguage of theHolyQurantakespart; in thesubtitles, it is mentionedaboutthemeanings, theapproaches of representative languge, similelanguage, symboliclanguageandfigurativelanguage, metaphysical symbols, thenames of Godandthesymbolicquality of worships as well. Intheconclusionpart, it is emphasized thatthearealwayseffortsto understandandmake sense of theHolyQuran, but thesecterianattitudesand behaviourscreatementalbarriers on understandingtheHolyQuran. It is essential thatthelanguage of Quranmust be understoodbythehumanexperiences. It is also necessarythatthemetaphysics of Qurananditsdialecticsmust be understoodand made sense byhumanbeing, andthesesymbolsaremeanswhichenablenew conseptualization. KeyWords: Parable, Symbol, İnterpretation, Representative Language, Metaphorical Language, Symbolic Language