Japoncadaki 'Hairu' eyleminin eşdizimli yapılarının Türkçedeki görünümleri
The apperances of the collocations of the Japanese verb 'Hairu' in the Turkish lanaguage
- Tez No: 476535
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUR TEKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Japonca, Türkçe, hairu, eşdizimlilik, derlem, Japanese, Turkish, hairu, collocation, corpus
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Japon Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmada, Japoncadaki“hairu”eyleminin eşdizimli yapıları, Günümüz Japonca Yazın Dili Derlemi (BCCWJ - Balanced Corpus of Contemporary Written Japanese)'den oluşturulan örneklem üzerinden incelenmiştir. Çalışmanın amacı Japoncadaki hairu eyleminin Türkçedeki görünümlerinin belirlenmesidir. Çözümleme yapılırken 1000 saat üzeri Japon Dili eğitimi almış 20 Türkçe konuşucusu ve mesleğinde Türkçeyi icra eden 5 Japonca konuşucusu olmak üzere 25 kişiye anket çalışması uygulanarak, eşdizimli yapıları Türkçeye çevirirken tercih edilen sözcük eğilimi belirlenmiştir. Ayrıca Türkçede karşılık bulduğu eylemlerin geçişlilik ya da geçişsizlik özelliği ele alınmış, ad durum eklerine de değinilmiştir. Örneklem 50 farklı“ad+ni/ga+hairu”eşdizimli yapıdan oluşmaktadır. Hairu eyleminin“gir-”eylemi ile örtüşmesi dışında farklı eylemlere karşılık geldiği ya da eksiltili olduğu görülmüştür. Ayrıca sadece hairu eylemiyle değil, eşdizimli yapının bütününü kapsayan bir sözcükle karşılandığı da görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the collocations structures of the Japanese verb“hairu”were examined through the sample created by Balanced Corpus of Contemporary Written Japanese (BCCWJ). The purpose of the study is to determine the appearances of the verb 'hairu' in Japanese in Turkish language. When analyzing it, the preferred word choice tendency in translating the collocations structures in Japanese into Turkish was determined by conducting a questionnaire survey to 25 people, including 20 Turkish speakers who had Japanese Language Education over 1000 hours and 5 Japanese speakers who use Turkish at their workplace. Furthermore, the feature of transivity and intransivity of the verbs that matches the meaning in Turkish was addressed, and case suffixes were also mentioned. The sample consists of 50 different“ad + ni / ga + hairu”structures. It was found out that the verb 'hairu' matches with the verb 'gir-', In addition to this, it was also found out that it corresponds to different verbs or appears as elliptical. It was also seen that it is not matched not only by the verb 'hairu', but also by a word covering the complement of the collocations structure.