Teşvikler ve kısıtlamalar bağlamında Çad'da doğrudan yabancı yatırımlar
Direct foreign investment in Chad in the context of incentives and limitations
- Tez No: 476888
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜN BİÇER TURPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Yatırımlar, Teşvikler, Kısıtlamalar, Çad, Direct Foreign İnvestment, Incentives, Limitations, Chad
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
1980'lı yıllardan sonra hız kazanan küreselleşme olgusu uluslararası alanda sermeye hareketlerinin serbestleşmesini sağlamıştır. Ülkeler kendilerine daha çok DYY'ları çekebilmek için birbirlerine rekabete girip farklı yatırım teşvik politikaları uygulamışlardır. Yabancı yatırımcılar açısından ekonomik ve siyasi istikrar, özelleştirme politikaları, vergi politikaları, piyasa hacmi, temel altyapının durumu, işgücü maliyeti, hammaddeye ulaşma kolaylılığı vb. gibi çok faktör yatırımın yapacağı yerin seçiminde etkide bulunmaktadır. Bu çalışma ile Çad'da DYY'ların hacmi niçin az olduğu ve Çad'a DYY'ları çekebilmek için neler yapmak lazım sorularına cevap verilmeye çalışılmıştır. Çad az gelişmiş bir ülke olarak tarımsal bir ülkedir. 1960'dan 1999'a kadar Çad'daki DYY'ların hacmi çok düşüktür. Çad, 2000 yılından itibaren ortaya çıkan petrol sektörüyle doğrudan yabancı yatırım projelerini teşvik etmeye başlamıştır. Ülkenin uyguladığı teşvik politikalarına rağmen ülkedeki DYY'ların hacmi düşük seviyede kalıp DYY'ların çoğu sadece petrol sektörüne yönelmiştir. Çad'a yabancı sermayenin gelmemesinin temel nedenlerinden biri; işletme sözleşmelerinde adalet ve şeffaflığın yok olması, ekonomik ve siyası istikrasızlıklar olduğunu görülmüştür. Çad, DYY'ları çekmek için yatırım ortamının iyileştirmesine yönelik etkili bir vizyon veya uzun vadeli bir program hazırlamasına ihtiyaç duyduğu, iş alanındaki şeffaflığın artırılmasını ve yolsuzluk seviyesinin azaltılmasının veya ortadan kaldırılmasının gerektiğini görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Globalization, which was emerged in the late 1980s and accelerated since then, has contributed for the free flow of capital. In order to attract more FDI, countries have competed each other by implementing various investment incentive policies. Many factors, such as economic and political stability, privatization policies, tax policies, the size of the market, the status of basic infrastructure, cost of labor, ease of access to raw material, affect the choice of foreign investor where to invest. In this study, an attempt has been made to answer the question: why does FDI low in Chad and what should be done to attract more FDI. Chad is a developing country whose economy is dependent on agriculture. From 1960 to 1999, the volume of FDI was low. With the discovery of oil, the government of Chad has begun providing invectives for foreign investment projects since 2000. Despite the incentive policies that has been implemented, the volume of FDI in the Chad remained at a low level, and most of the FDI went only to the oil sector. Lack of justice and transparency in business contracts, and economic and political instability are identified as factors that contributed to the low level of FDI. Accordingly, in order to attract more FDI flow, it is necessary to improve the investment climate of the country by preparing an effective long-term plan, improving transparency, reducing or eliminating corruption.