Türk İş Hukukunda tüzel kişilik perdesinin aralanması
Lifting of the corporate veil in the Turkish Labor Law
  1. Tez No: 476887
  2. Yazar: FATMA ARDA BİCAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRE ERTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Employer, lifting of the corporate veil, organic tie, joint employment
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
İş hukukunun güncel sorunlarından biri işverenin belirlenmesidir. Ekonomik ilişkilerdeki gelişmeler ve atipik istihdam ilişkilerinin çoğalması nedeni ile işveren kavramının tekrar incelenmesi ihtiyacı ortadadır.Hukuki yükümlülüklerden kurtulmak amacıyla işverenlerin tüzel kişiliğin perdesinin arkasına saklanarak yaptığı iş ve işlemlerin hukuken korunması mümkün değildir. Bu nedenle özellikle Borçlar ve Ticaret Hukukunda tartışma ve uygulama alanı bulan tüzel kişiliğin perdesinin aralanması teorisinin İş Hukuku alanında uygulanması önemlidir. İşverenin belirlenmesi yönünde yaşanan sorunlar, yasal düzenlemeden öte Türk İş Hukukunda yargı kararları ile çözümlenmektedir. Bu nedenle çalışmada özellikle Yargıtay'ın yıllardır sürdüregeldiği içtihadlarına sıkça ve ayrıntılı bir şekilde değinmek gerekmiştir. Özellikle üçlü iş ilişkilerinde tarafların arasındaki ilişkinin doğru tespit edilmesi uygulanacak hukuk açısından çok önemlidir. Üç bölümden oluşan bu çalışmamızın birinci bölümünde işveren kavramı anlatılmıştır. İkinci bölümde tüzel kişilik perdesinin aralanması teorisi ve teorinin Yargıtay kararlarında hayat bulduğu organik bağ ve birlikte istihdam kavramları üzerinde durulmuştur. Üçüncü ve son bölümde ise üçlü iş ilişkilerinde ve farklı durumlarda işverenin ve işverenler arasındaki ilişkinin belirlenmesinden bahsedilmiştir. Anahtar Sözcükler : İşveren, tüzel kişilik perdesinin aralanması, organik bağ, birlikte istihdam.
Özet (Çeviri)
One of the current problems of the labour law is the determination of the employer. Due to the developments in economic relations and the growth of the atypical employment relationships, it is necessary to re-examine the concept of the employer. The transactions and the businesses of the employers which are done by hiding themselves behind the legal personality and with the purpose of getting rid of the legal obligation can not be protected legally. For this reason, the implementation of lifting the veil of incorporation, which is expecially discussed and applied in the Law of Obligation and the Commercial Law, to the Labor Law is significant. The problem of determining the employer in the Turkish Labor Law is solved by judicial decisions instead of legal regulations. For this reason, in this study, it has been necessary to refer the Supreme Court's settled case-law frequently and in detail. Especially, the determination of the relationship between the parties of the triple employment relations is significant to appoint the law which has to be applied. . In the first chapter of this threefold thesis, the concept of employer is discussed. The second chapter emphasizes the theory of the lifting of the corporate veil, the concept of organic tie and / or the concept of the joint employement that has developed through the Supreme Court's decisions. The third and the last part focuses on the triple employment relations and the determination of the employer and the relation between employers in different statuses.