İslam ve Roma Hukukunda genel hukuk prensiplerinin mukayesesi
Comparison of legal maxims in Islamic and Roman Law
- Tez No: 476903
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HACAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Kaide, Regula, Maxim, Asl, Kıyas, Kanon Suriye Roma kodu, Oryantalism, Corpus İuris Civils, Qaida, Regula, Maxim, Asl, Qıyas, Kanon, Syrian-Roman Law Book, Orientalism, Corpus İuris Civils
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
İslam ve Roma hukukunda benzeşen genel hukuk prensipleri bir çok çalışmaya konu olmuştur. Benzerliklerden yola çıkan bir takım Oryantalist çalışmalarda, Roma hukukundaki genel hukuk kuralları İslam hukukundaki kaidelerin kaynağı olarak gösterilerek, İslam hukukunun Roma hukukundan iktibas edildiği teorisi desteklenmeye çalışılmıştır. Elinizdeki bu çalışmada İslam hukukundaki kaideler ile Klasik dönem Roma hukuk prensipleri olan regulae iuris ile karşılaştırılmış ve ortaya atılan iktibas teorileri bu açıdan değerlendirilmiştir. Nitekim iki hukuk sistemindeki genel hukuk prensipleri, uygulama, kapsam ve mantık açısından incelendiklerinde, aralarında mühim farklılıklar görülebilmektedir. Roma-Bizans hukukunun mahiyeti ve kaynakları üzerindeki tartışmalara da yer verilen çalışmada, Kuzey Arabistan'da yerel hukuk uygulamasına örnek teşkil eden Suriye Roma Kodu'ndaki veriler de dikkate alınmıştır. Tekil hüküm ve prensipler üzerinden yapılan bir mukayesenin eksik kalacağı dikkate alınarak, kaide ve regula kavramlarının kaynakları, tarihsel süreci, türleri ve temel iç dinamikleri mukayese edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Certain Oriental scholars, are asserting the origins of İslamic legal principles in Roman-Byzantinian law on the basis of some resemblances between some qawaid-i kulliyya and Roman law principles, namely regulae iuris. But these studies allege their debts towards the origins of İslamic law solely on literal resemblances, and there are rarely found works comparing the rules in detail. The present thesis“Comparison of law principles in Islamic and Roman law”, contains detailed examination of some of these resembling legal principles. İn order to reveal the local understanding of Roman-Byzantinian law in the North Arabian area, the Syrian Roman Law Book was examined. Since, a comparison between single principles will disregard the development, sources and main dynamics of a law system, this thesis presents also the general concept and historical development of legal principles in both law systems.