Yağma suçu (TCK m. 148-150)
Crime of plunder (Turkish Criminal Code Article 149-150)
- Tez No: 476904
 - Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÖKCEN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hukuk, Law
 - Anahtar Kelimeler: Malvarlığına Karşı Suçlar, Yağma, Cebir, Tehdit, Hırsızlık, Crimes against property, plunder, coercion, threat, theft
 - Yıl: 2017
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Marmara Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 247
Özet
Tezimizin konusunu oluşturan yağma suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun“Özel Hükümler”başlıklı ikinci kitabının“Kişilere Karşı Suçlar”isimli ikinci kısmının“Malvarlığına Karşı Suçlar”şeklindeki onuncu bölümünde düzenlenmiştir. Tarihi süreç içinde malvarlığına karşı suçların en ağırı ve en tehlikelisi olarak kabul edilen yağma, bileşik bir suçtur. Tehdit veya cebir kullanma ve hırsızlık suçlarının bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Bunun sonucu olarak, yağma suçuyla hem malvarlığı hem de irade özgürlüğü ve vücut dokunulmazlığının korunduğu ifade edilebilir. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde genel açıklamalar, kavram, suçun tarihi gelişimi ve korunan hukuki değer üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, suçun unsurları incelenmiştir. Son bölümde ise suçun özel görünüş şekilleri, etkin pişmanlık hali, soruşturma ve kovuşturma usulü, yaptırım ele alınmış ve yağma suçunun benzer suçlardan farkı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Crime of plunder which constitutes the subject of the thesis, was organized in the tenth part of the second part of the second book entitled“Special Provisions”of the Turkish Criminal Code numbered 5237, titled“Crimes Against Property”of the second part named“Crimes Against Persons”. In the historical process, crime of plunder, considered the most serious and dangerous of crimes against property, is a compound crime. It was formed by the combination of threats or coercion and theft. As a result, it can be stated that both the property and the freedom of will and the immunity of the body are protected by the crime of plunder. Our work consists of three parts. In the first part, general explanations, concept, historical development of crime and protected legal value are emphasized. In the second part, the elements of the crime are examined. In the last part, special forms of appearance, effective repentance, investigation and prosecution procedure, sanctions were taken and the crime of plunder was different from similar crimes.