Hint danslarının dini temeli
The religious basis of Hindu dances
- Tez No: 476948
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAD DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bale ve Dans, Din, Halk Bilimi (Folklor), Ballet and Dance, Religion, Folklore
- Anahtar Kelimeler: Hint klasik dansları, Şiva, Krishna, Tanrı, Tanrıçalar, Dans, Dram, Hindu Classical Dances, Shiva, Krishna, Gods, Goddesses, Dance, Drama
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Dans, bütün kültür ve geleneklerde farklı şekillerde biçimlendirerek her toplumda var olmuş ve günümüzde de varlığını sürdüren bir sanat çeşididir. Antropolog Judith Lynne Hanne dansların kültürün sürekliliğinin bir çıktısı olan sosyal davranışlar olduğunu belirtir. Bu sanat çeşidinin gündelik yaşamda çok yönlü kullanıldığı aşikârdır. Nitekim danslar, dini ritüelleri gerçekleştirmek amacıyla kullanıldığı gibi, eğlence ve iyileştirme aracı olarak da kullanılmıştır. Dans, insanların duygularını beden ile ifade etme biçimi olarak insan yaşamındaki önemini koruyacak bir sanatsal etkinliktir. Bu çalışmada üzerinde durmayı amaçladığımız husus, Hindistan'da dansların dini temelinin olup olmadığıdır. Hint dansları, ileride ele alacağımız üzere, çok çeşitlidir ve bunlar desi ve margi olarak sınıflandırılır. 'Desi' halk dansları için kullanılırken 'mārgi' ise klasik danslar için kullanılan bir terimdir. Mārgi olarak adlandırılan Hint klasik danslarının 'klasik' başlığı altında verilmesinin nedeni kendisinde barındırdığı belli kaidelerden ileri gelerek özü itibariyle tanrılara yönelik ibadet amacıyla gerçekleştirilen danslar olmasıdır. Müzik, heykel, resim ve diğer bütün Hint sanatlarında olduğu gibi dans da ibadetle bağdaştırılır.
Özet (Çeviri)
Dance has been a form of art that exists in all societies despite being performed differently among cultures and traditions. The anthropologist Judith Lynne Hanne describes dances as social behaviours that emerge due to a cultural continuity. It is obvious that in daily life this type of art is being used versatility. Apart from being performed to carry out religious rituals, dances have also been used as a means of entertainment or healing. By allowing human beings to express their emotions through their body languages, dances will continue to play an important role in their lives as a form of artistic activity. In this study, what we aim to emphasize is to clarify whether there is a religious basis for dances in India. Indian dances, which will be explored in detail throughout this research, are very diverse and are mainly classified as 'desi' and 'margi'. 'Desi' is a term used for folk dances whereas 'margi' is the one used for classical dances. The reason of categorizing Indian classical dances under the title of 'margi' is the fact that these dances are originally performed for the purpose of worshipping the gods due to their religious nature. As with music, sculpture, painting and all other Indian art forms, dance is also associated with religion.