Özel eğitim ve rehabilitasyon kurum çalışanlarının örgütsel sinizm ile iş doyumuna yönelik görüşleri
Opinions of special education and rehabilitation foundation workers abaout organizational cynism and job satisfaction
- Tez No: 477058
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN ARGON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İş doyumu, örgütsel sinizm, özel eğitim, rehabilitasyon merkezi, Job satisfaction, organizational cynism, special education, rehabilitatiom center
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmanın amacı özel eğitim ve rehabilitasyon kurumlarında çalışanların iş doyumu ile örgütsel sinizm ilişkin görüşlerini tespit ederek, görüşleri arasında bir ilişki olup olmadığını, çalışan görüşlerinin kişisel değişkenlere göre anlamlı bir fark ortaya koyup koymadığını belirlemektir. Araştırma, tarama modellerinden ilişkisel tarama modeliyle yapılmıştır. Bu araştırmanın çalışma evrenini 2016 yılı İstanbul ili Ümraniye ilçesindeki özel eğitim ve rehabilitasyon kurumlarında çalışanlar oluşturmaktadır. Özel eğitim ve rehabilitasyon kurumlarında toplam 184 kişi çalışmaktadır. Araştırmaya 135 çalışan gönüllü olarak katkı sunmuştur. Araştırmada kişisel bilgi formu, Minnesota İş Doyumu Ölçeği ve Örgütsel Sinizm Ölçeği kullanılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından toplanmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde, Mann-Whitney U, Kruskal Wallis ve Spearman Rho korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde dilen bilgiler ışığında, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde çalışanların iş doyumu düzeyi“İşimle ilgili Karasızım”düzeyindedir. İş doyumu ölçeğinin alt boyutlarına bakoldığında içsel etken boyutu“İşimden Hoşnudum”iken dışsal etken boyutu“İşimle İlgili Kararsızım”düzeyindedir. Araştırmaya katılan çalışanların örgütsel sinizme ilişkin görüşlerine bakıldığında“Kararsızım”düzeyindedir. Örgütsel sinizm alt boyutlarına bakıldığında en yüksek ortalama“Çalışanların Kararları Uygulamaya Katılımı”boyutunda, en düşük ortalama“Okula Karşı Olumsuz Tutum”boyutundadır. İş doyumu ile örgütsel sinizme ilişkin çalışan görüşleri kişisel değişkenlere göre bakıldığında iş doyumu ile örgütsel sinizm ölçekleri toplam puanları ve iki ölçeğin alt boyutları ile kişisel değişkenler (cinsiyet, eğitim durumu, branş ve yaş) arasında anlamlı fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. İş doyumu ve örgütsel sinizme ilişkin özel eğitim ve rehabilitasyon kurumlarında çalışan görüşleri açısından toplam ölçek puanları arasında anlamlı ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to determine the opinions of special education and rehabilitation foundation workers about organizational cynism and job satisfaction, measuring the relationship between opininons and to reveal if there is an important differences of workers' opinions according to personality variables Study was conducted in terms of relational screening model. Workers of special education and rehabilitation foundations located in İstanbul, Ümraniye at year 2016 are consisted the target population of this study. Total of 184 personnel is working for special edication and rehabilitation foundadtions at mentioned location and 134 of the workers are presented as volunteer. Personal information form, Minnesota job satisfaction scale and organizational cynism scale are used in this study. Data is collected by the researcher. Frequency, percentage, Mann Whitney U, Kruskal Wallis and Spearman Rho correlation analyses were conducted to analyze the data. According to the results of this study, level of job satisfaction of special edication and rehabilitation foundaditons are at“I'm indecissive about my job”. Internal factor aspect was“I am contented with my job”while the external factor was found as“I'm indecissive about my job”when job satisfaction scale's sub-dimensions has been investigated. Opinions about organizational cynism of workers who attended this study were at the level of“neutral”. The highest average was for dimension of“desicions of workers to participate”while the lowest average was found to be the dimension of“negative attitude against scool”when sub-dimension of organisational cynism was investigated. No significant differences were found between total of job satisfaction with organizational cynism scales' scores and sub-dimensions of two scales and personel variables (gender, educational status, specialty and age) in terms of workers' opinions about job satisfaction ann organiastional scynism according to personel variables. There was an important relationship of job satisfaction and organizational cynism total scores of workers' employed by the special education and rehabilitation foundaditons.