Lise öğrencilerinin İngilizce öğrenme stratejileri ile öz yeterlik inançları arasındaki ilişki
The relations between high school students' use of language learning strategies and their self efficacy beliefs
- Tez No: 477057
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİ ARSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dil öğrenme stratejileri, Öz yeterlik inancı, Lise öğrencileri, Language learning strategies, self efficacy beliefs, high school students
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmanın amacı, lise öğrencilerinin İngilizce dersine yönelik öz yeterlik inançları ile İngilizce öğrenme stratejileri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada İlişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda, araştırmanın çalışma grubunu 2016-2017 öğretim yılında bolu ilinde bulunan toplam 6 Anadolu lisesi 11.sınıflarında öğrenim gören 504 öğrenci oluşturmuştur. Öğrencilerin İngilizce dersine yönelik öz yeterlik inançlarıyla ilgili veriler Bümen ve Yanar(2012) tarafından geliştirilen İngilizce dersine yönelik öz yeterlik inanç ölçeği ile Dil öğrenme stratejilerine yönelik veriler Oxford(1990) tarafından geliştirilen Cesur ve Fer (2007) tarafından Türkçeye uyarlanan Dil öğrenme stratejileri ölçeği aracılığı ile elde edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre; lise öğrencilerinin dil öğrenme stratejilerini kullanımı orta düzeydedir. Lise öğrencilerinin İngilizce dersine yönelik öz yeterlik inançları ise düşük düzeydedir. Ayrıca, Lise öğrencilerinin kullandıkları dil öğrenme stratejileri ile dil öğrenme öz yeterlik inançları arasında anlamlı, pozitif yönlü ve güçlü ilişki vardır. Araştırmada gelecekte yapılacak araştırmalara ilişkin önerilere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relations between use of language learning strategies and self efficacy beliefs of high school students. For this purpose,the sample of the study consisted of 504 high school students, studying at 11th grade during 2016-2017 Academic year at a total of 6 Anatolian High schools in Bolu. The data was compiled through the students ''foreign language learning strategies scale ''developed by Oxford(1990) and adapted to Turkish by Cesur and Fer (2007). The data was compiled through the students self efficacy beliefs were collected through ''Self efficacy beliefs scale''developed by Bümen and Yanar(2012).It was found that ; High school students'use of language learning strategies is moderate and The students'self- efficacy beliefs for English is low. The findings reveal a positive and strong relationship between language learning and self efficacy beliefs. Directions for future studies were also discussed in the study.