Karacalar barajı havzasının (Sivas-Ulaş) hidrojeoloji incelemesi
- Tez No: 47708
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FİKRET KAÇAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karacalar Barajı Havzası, hidrojeoloji, su kimyası, su kalitesi, Karacalar Dam Basin, hydrogeology, hydrochemistry, water quality
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
II ÖZET Yüksek Lisans Tezi KARACALAR BARAJI HA VZAS1N1N (SİVAS - ULAŞ) HİDROJEOLOJİ İNCELEMESİ Mustafa AYDIN Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman; Yrd.Doç.Dr. Fikret KAÇARO?LU Bu çalışmada, Karacalar Barajı Havzası'nın (Sivas - Ulaş) hidrolojik, hidrojeolojik ve su kimyası açısından özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. İnceleme alanının 1/25.000 ölçekli hidrojeoloji haritası hazırlanmış ve drenaj alanında yer alan birimlerin su taşıma (akifer) özellikleri belirlenmiştir. Alanda bulunan 41 adeti kaynak olmak üzere 47 adet su noktasının arazideki yeri ve yükseltileri saptanarak, Q (debi), EC (elektriksel iletkenlik), pH ve T (sıcaklık) değerleri ölçülmüş ve alman su örneklerinin kimyasal analizleri yapılmıştır. Karacalar Barajı Havzası yakın çevresinde bulunan yağış istasyonlarının ortalama yıllık yağışları 383-493 mm arasında değişmektedir. Karcalar Deresi'nin havza çıkışındaki (Karcalar AGİ) ortalama aylık akımları 0,04-2,19 m3/s arasındadır. İnceleme alanında bulunan kaynakların debileri 0.1-5 l/s arasında değişmektedir. Kaynakların çoğunluğu Altınyayla Formasyonundan boşalmaktadır. İnceleme alanındaki akarsuların elektriksel iletkenlik (EC) değerleri 890- 1182 us/cm arasında, sertlikleri 40-49 Fransız Sertlik Derecesi (FS) arasındaIll değişir. Bu sular sulama suyu açısından ABD Tuzluluk Laboratuarı Diyagramında C3Sı (düşük sodyumlu - yüksek tuzlu) sulama suyu sınıfında yeralır. İnceleme alanındaki kaynakların EC değerleri 302-2580 jıs/cm arasında değişir ve genellikle 450-850 us/cm arasındadır. Sertlik dereceleri ise 9-162,5 FS) arasında değişir. Sulama suyu sınıflaması açısından kaynakların büyük çoğunluğu C2Sı sınıfında yer alır. Bu sınıflamada 7 adet kaynak suyu C3S1 ve 1 adet kaynak suyu ise C4S1 sınıfmdadır. İçme suyu standartları açısından kaynak sulan bir kaç tanesi hariç genellikle içmeye uygun özelliklere sahiptir.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY M.Sc Thesis HYDROGEOLOGICAL INVESTIGATION OF THE KARACALAR DAM BASIN (SİVAS - ULAŞ) Mustafa AYDIN Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Yrd.Doç.Dr. Fikret KAÇARO?LU This study aims to determine the hydrological, hydrogeological and water chemistry characteristics of Karacalar Dam Basin (Sivas - Ulaş). 1/25.000 scaled hdrogeological map of study area has been prepared and the water bearing (aquifer) characteristics of the formations in the area have been determined. Locations and altitudes of 47 water resources in the field, (41 of them are springs) have been determined, Q (flow rate), EC (electrical conductivity), pH, and T (temperature) values have been measured and chemical analysis of the water samples have been made. The average annual precipitation values of the precipitation gauging stations around the Karacalar Dam Basin range between 383-493 mm. The mountly average output flow rate of Karacalar river at Karacalar dam site ranges between 0.04 - 2.19 m3 /sec. The flow rate of the springs in the investigation area range between 0.1 -5 1/sec. Most of the springs issue from the Altmyayla formation.The electric conductivity (EC) of the stream waters in the investigation area range between 890 - 1 182 (is/cm and hardness of them range between 40 - 49 FH (French Hardness). These waters are in the C2Si (medium salinity low sodium content) class of USA Salinity Laboratuary Diyagram from the point of irrigation water classification. EC values of the springs range between 302 - 2580 us/cm, and generally are between 450 - 850 jis/cm. Hardness values of them ranges between 9-162.5 FH. Most of the springs take place in C2Si class in the irrigation water diagram. In this diagram 7 springs are in C3S1 class, and 1 spring is in C4S1 class. With respect to drinking waters standards springs are, excluding few of them, generally suitable for drinking.