Sınıf öğretmenliğinden branş öğretmenliğine geçen öğretmenlerin alan değiştirme nedenleri
The reasons primary school teachers transferring to branch teaching change tehir branches
- Tez No: 477089
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ HAMEDOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmeni, alan öğretmeni, Primary School Teacher, Branch Teacher Date: September 2013
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmanın amacı sınıf öğretmenliği eğitimi almış olup Talim ve Terbiye Kurulunun 07.07.2009 tarihli ve 80 sayılı Kararı ile 12/09/2012 tarihli ve 5110 sayılı mütalaası doğrultusunda alan değiştiren sınıf öğretmenlerin alan değiştirme nedenleri, Sınıf öğretmeni iken iş doyum düzeyleri, alanlarını değiştirdikten sonraki iş doyum düzeyleri, sınıf öğretmeni iken mesleki tükenmişlik düzeyleri, yeni alanlarına karşı yeterlilik algı düzeylerini tespit etmektir. Ülkemizde halen görev yapmakta olan sınıf öğretmenlerinin azımsanmayacak bir bölümü eğitim sistemimizde son yapılan değişiklikler doğrultusunda, eğitimini aldıkları ve yıllarca başarıyla yürüttükleri sınıf öğretmenliği alanından farklı alanlara geçmek için başvurmuşlardır. Ülkemizin kıt olanakları ile belirli bir bütçe ayrılarak yetiştirilen nitelikli alan bilgisine sahip öğretmenlerimizin alanları dışında seçenek arayışı içinde olmaları eğitimimiz-öğretimimiz açısından kayıp olarak değerlendirilmelidir. Bu çalışma yaşanılan bu gelişmenin öğretmenler açısından neden ve sonuçlarını tespit etmeye yöneliktir. Araştırmanın evrenini Kocaeli ilinde görev yapan ve alan değiştiren sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Kocaeli ili içerisinde sınıf öğretmeniyken alan değiştirerek farklı bir alanı tercih eden 410 sınıf öğretmeni mevcuttur. Bunlardan 342'si sınıf öğretmenliği bölümlerinden mezun olup sınıf öğretmenliği alanından başka alana geçen öğretmenlerdir. Alan değiştiren sınıf öğretmenlerinin alan değiştirme nedenlerinin kamuoyuna yansıdığı gibi sadece atama ve yer değiştirme olmadığı yapılan çalışmada görülmüştür. Alan değiştiren sınıf öğretmenlerinin, sınıf öğretmenliğinin koşullarının çok ağır ve yorucu olduğunu düşündükleri, işlerine bağlı stres oranının yüksek olduğu çalışma sonucunda ortaya çıkan bulgulardandır. Sınıf öğretmenliği alanında uzun yıllar çalışmış, alanlarında çalışırken önemli işler yaptığına inanan sınıf öğretmenlerinin, kendi alanlarından ayrılarak farklı alanlarda öğretmenlik yapmaları ülkemiz eğitim sistemi açısından önemli bir sorundur. Araştırmamızda sınıf öğretmenlerini alan değiştirmeye yönelten nedenler, iş doyumu ve tükenmişlik düzeyi bağlamında incelenerek sorunlar ortaya koyulmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak düzenleme ve iyileştirmeler konusunda araştırma sonuçlarına dayanarak öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is that In accordance with the opinion of the Board of Education decision dated 07/07/2009,numbered 80 and dated 12/09/2012, numbered 5110 ; the reasons primary school teachers transferring to branch teaching change their branches while trained as primary school teachers , the levels of their job satisfaction working as primary school teachers , the levels of job satisfaction after changing their own fields, burnout levels while primary school teachers and to determine the levels of perception of competence to their newfields. In our country, a substantial part of primary school teachers trained as primary school teaching area and having worked successfully for years have applied to different branches in accordance with the last changes in our education system.With scarce opportunities of our country, a limited budget allocated to train these teachers.In this situation, our qualified and knowledgable primary school teachers are in condition of changing their branches.This should be regarded as a loss of our education system.This research attempts to identify the causes and consequences of this development for primary school teachers. Primary school teachers while working in the province of Kocaeli change their branches include the study population.While 410 primary school teachers are working in Kocaeli, they choose other branches.342 of these teachers have graduated from primary school teaching departments but they change their branches. The reasons primary school teachers transferring to branch teaching change their branches are not just assignment and displacement as reflected in the public space. As a result of the study; These teachers think working conditions of primary school teachers are very hard and tiring and the level of stres related to their work is very high. Primary school teachers working many years in their own fields and believing that they have accomplished remarkable things while they are working as primary school teachers leave their own fields and transfer to different teaching branches.Under these circumstances it is a very important problem for our education system.In this study, we have tried to show the causes that lead to primary school teachers changing their branches related to job satisfaction and burnout levels of these teachers. In the light of the study; Recommendations are developed in the field of editing and improvements that will be done by The Ministry of Education.