Üniversite öğrencilerinin bağlanma stillerinin öznel iyi oluş düzeyleri üzerine etkisi
Effects of university students' attachment styles on their subjective well-being
  1. Tez No: 477178
  2. Yazar: EMRE BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ENGİN DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stilleri, Öznel İyi Oluş, Aile Geliri, Cinsiyet, Attachment Styles, Subjective Well-Being, Family İncome, Gender
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırmanın genel amacı üniversite öğrencilerinin bağlanma stillerinin öznel iyi oluş düzeylerini anlamlı düzeyde yordayıp yordamadığı ve öznel iyi oluşun cinsiyet ve gelir düzeyi değişkeni açısından anlamlı düzeyde farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesidir. Araştırmanın örneklemi İstanbul ilindeki üniversitelerde öğrenim gören 356 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Öğrencilerin 275'i kız öğrenci ve 81'i de erkek öğrencidir. Araştırmada yer alan değişkenlerin ölçülmesi amacıyla katılımcılara Kişisel Bilgi Formu, bağlanma stillerini ölçmek için İlişki Ölçekleri Anketi (İÖA), Öznel İyi Oluş düzeylerini belirlemede ise Yaşam Doyumu Ölçeği (YDÖ) ile Pozitif Negatif Duygu Ölçeği (PNDÖ) kullanılmıştır. Araştırmanın istatistiksel analizlerinde değişkenlere bağlı olarak t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson momentler çarpımı korelasyon tekniği (LSD) ve Çoklu Regresyon Analizi tekniği (MANOVA) kullanılmıştır. Araştırmada yapılan t testi analiz sonucuna göre cinsiyet değişkeni açısından öznel iyi oluş puan ortalamaları arasında anlamlı düzeyde farklılaşma bulunmuştur. Bu sonuca göre, kız öğrencilerin öznel iyi oluşları erkek öğrencilerden anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Yapılan varyans analizi sonuçları incelediğinde üniversite öğrencilerinin aile geliri değişkenine göre öznel iyi oluş puan ortalamaları arasında anlamlı düzeyde bir farklılaşma saptanmıştır. Bu farklılaşmanın kaynağını belirlemek amacıyla LSD testi yapılmıştır. Aile geliri 3001 TL ve üzeri olan öğrencilerin öznel iyi oluş puan ortalamaları aile geliri 1500 TL, 1501-2500 TL ve 2501-3000 TL olan öğrencilerin öznel iyi oluş puan ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Diğer karşılaştırmalarda istatistiksel olarak anlamlı farklılaşmalar saptanmamıştır. Regresyon katsayılarının anlamlılığına ilişkin t testi sonuçları incelendiğinde, güvenli bağlanma stili ve saplantılı bağlanma stili alt boyutlarının öznel iyi oluş üzerinde önemli bir yordayıcı olduğu görülmektedir. Korkulu bağlanma stili ve kayıtsız bağlanma stilinin ise öznel iyi oluşu yordamada önemli bir etkiye sahip değildir.
Özet (Çeviri)
The general aim of this study is examining whether attachment styles of university students' predict their subjective well-being or not and also differentiation of subjective well-being according to gender and level of income. Sample of the research is composed of 356 university students in Istanbul. 275 of them were female and other 81 of them were male. To measure the variables of the study 'Personal Information Form', to specify the attachment styles 'Relationship Scales Questionnaire', to examine their subjective well-being 'The Satisfaction With Lifestyle (SWLS)' and 'Positive Negative Affect Schedule (PANAS)' were applied. Among study's statistical analyses, t Test, One Way Variance Analysis (ANOVA), Pearson Product Moment Correlation (LSD), and Multiple Regression Analysis (MANOVA) were used. According to the analysis results of t test, subjective well-being mean scores were differentiated by gender variable. Female students subjective well-being scores were meaningfully higher than male students. Results of the variance analysis shown that, students' subjective well-being scores were differentiated by the family income variable. To specify the source of this differentiation, LSD test was applied. Students whose family income was 3001 TL or more have higher subjective well-being mean score than students whose family income 1500 TL, 1501-2500 TL and 2501-3000 TL. There is not any statistically meaningful differentiation found among other comparisons. According to the t test results for the meaningfulness of regression coefficients, secure attachment style and preoccupied attachment style subdimensions predict subjective well-being levels. Fearful attachment style and dismissive avoidant style were not effective on the prediction of the subjective well-being.