Öz-belirleme kuramı çerçevesinde ihtiyaç doyumu, içsel güdülenme ve bağlanma stilllerinin üniversite öğrencilerinin öznel iyi oluşlarına etkileri
The effects of need satisfaction, intrinsic motivation and attachment styles within the framework of self- determination, on subjective well-beings of university students
- Tez No: 228362
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BACANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Öz-belirleme, ihtiyaç doyumu, güdülenme, bağlanma stilleri, öznel iyi oluş, Self-determination, need satisfaction, motivation, attachment styles, subjective well-being
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırma öz-belirleme kuramı çerçevesinde ihtiyaç doyumu, içsel güdülenme ve bağlanma stillerinin üniversite öğrencilerinin öznel iyi oluşlarına olan etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın çalışma grubunu 2007-2008 eğitim-öğretim yılında Gazi Eğitim Fakültesinin çeşitli bölümlerinden 404 kadın, 234 erkek olmak üzere 638 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada ?İhtiyaç Doyumu Ölçeği?, ?Güdülenme Kaynakları ve Sorunları Ölçeği?, ?İlişki Anketi? ve ?Öznel iyi Oluş Ölçeği? kullanılmıştır. Veriler hiyerarşik regresyon yöntemiyle analiz edilmiştir.Yapılan analiz sonrasında, ihtiyaç doyumu alt boyutları olan özerklik, yeterlik ve ilişkili olma ile öznel iyi oluş arasında olumlu yönde ve anlamlı ilişki bulunmuş, ayrıca ihtiyaç doyumunun öznel iyi oluşu açıklamada büyük önem taşıdığı ortaya çıkmıştır. Güdülenmenin alt boyutları olan içsel güdülenme, dışsal güdülenme ve güdülenememe ile öznel iyi oluş arasında olumlu yönde ve anlamlı ilişki bulunmuş, ayrıca içsel güdülenme ve güdülenememenin öznel iyi oluşu açıklamada önem taşıdığı ortaya çıkmıştır. Bağlanma stillerinin alt boyutları olan güvenli bağlanma ile öznel iyi oluş arasında olumlu; kayıtsız, korkulu ve saplantılı bağlanma ile negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuş, ayrıca sadece güvenli bağlanmanın öznel iyi oluşu açıklamada önem taşıdığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted examine the effects of need satisfaction, intrinsic motivation and attachment styles within the framework of self determination, on subjective well-beings of university students.Study group consisted of 638 students comprised by 404 female, 234 male students who attended various undergraduate programs at Gazi University, Department of Education in the 2007-2008 Academic year. In the study,“Needs Satisfaction Scale”, ?Motivation?s Resources and Problems Scale?, ?Relationship Questionnaire? and ?Subjective Well-Being Scale? are used. Data Analysis was performed through hierarchical regression method.The analysis revealed that there is positive and significant correlation between autonomy, sufficiency and relevance, which are subsets of need satisfaction and subjective well-being; moreover need satisfaction is of great importance while explaining subjective well-being; there is positive and significant correlation between intrinsic motivation, extrinsic motivation and amotivation that are sub-dimensions of motivation and subjective well-being in addition, intrinsic motivation and amotivation are of great importance in explaining subjective well-being; there is positive correlation between secure attachment and subjective well?being which are sub-dimensions of attachment styles; there is negative and significant correlation between dismissing, fearful and preoccupied attachment and subjective well-being in addition, only secure attachment is importance in explaining subjective well-being.