Abdülkerim Suruş'da çağdaş problemler ve din
Contpemporary problems and religions according to Abdulkarim Soroush
  1. Tez No: 477202
  2. Yazar: QARI FERIAGHUN BATOOR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL BAYKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: BBC, Sosyoloji, Felsefe, Modernite, Liberal Demokrasi, BBC, Sociology, Modernity, Liberal Democracy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
BBC Farsça web sitesinin sunduğu rapora göre Abdülkerim Suruş, dini düşünürler arasında en çok tartışılan, İran toplumunun son otuz yılındaki Şii düşünürlerinin en etkileyicisi ve reformisti olarak tanımlandı. Suruş, felsefe, sosyoloji, din-siyaset ilişkisi, modernite ve liberal demokrasi gibi alanları ve konuları kapsayan çok geniş bir spektrumda dile getirdiği özgün fikirleriyle düşünce dünyasının ilgisini çeken çağdaş bir düşünürdür. Suruş, 2004 yılında Hollanda'da Erasmus Ödülünü kazanmıştır. 2009 yılında ise“Foreign Policy”dergisi tarafından yürütülen kamusal bir anket sonucunda dergi, onun adını dünyanın en iyi yüz aydınları listesinde yer vermiştir. Çalışmada takip edilen yöntem şudur: Biz konuları tasviri bir zemine oturttuktan sonra inceleme ve analizlerimizi yapmaya çalıştık. Araştırmamızın sağlam olabilmesi için kaynak temini sırasında genelde Suruş'un kendi kitap ve araştırmalarına, özelde ise kendi ülkesinde nasıl anlaşılacağını tespit edebilmek için daha çok İranlı yazarlarının eserlerine bakmayı uygun gördük. Abdülkerim Suruş'da Çağdaş Problemler ve Dinin ele alındığı bu çalışmada, Suruş'un tutarsız bir görüşe sahip olması ve günden güne fikirlerinin değişmesinin nedenini daha ziyade onun akademik sahadan çok siyasi bir mücadele içerisinde olmasından kaynaklandığını gördük.
Özet (Çeviri)
According to the report by the BBC Persian Website, Soroush was described to be the most discussed one among the religious philosophers and the most influential and reformist of the Shia philosophers of Iranian society in the recent 30 years. Soroush is a modern philosopher who draws the attention of the world with his specific thoughts expressed in a wide spectrum including the fields and subjects such as philosophy, sociology, religion-politics relation, modernity and liberal democracy. Soroush won the Erasmus Prize in 2004 in the Netherlands. As a result of a public survey by the“Foreign Policy”journal in 2009, he was included in the list of the top 100 intellectuals of the world. The method followed in the study is as follows: We tried to do our examinations and analysis after placing the subject on a descriptive ground. In order to make our study firm, we consider appropriate to look at Soroush's books and researches in general and to look at the works of more Iranian authors in order to determine how to understand his country in private. In this study in which Modern Problems and Religion in Soroush are discussed, we have seen that reason of having inconsistent opinions and changing his ideas from day to day is caused by his struggle in political field rather than academic one.