Finansal yatırım kararlarında genetik etkiler: Duygusal ön yargılar analizi
Genetic effects on financial investment decisions: Emotional biases analysis
  1. Tez No: 477233
  2. Yazar: SEZEN GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN DEMİREL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal finans, davranışsal genetik, finansal kararlarda duygusal önyargılar, COMT Val158Met Polimorfizmi, BDNF Val66Met Polimorfizmi, SLC6A4 5HTTLPR Polimorfizmi, Behavioral finance, behavioral genetics, emotional biases in financial decisions, COMT Val158Met Polymorphism, BDNF Val66Met Polymorphism, SLC6A4 5HTTLPR Polymorphism
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 356
Özet
Yatırımcıların rasyonel davranışları varsayımına dayanan geleneksel finans teorilerinin sorgulandığı günümüzde pek çok bilim insanı kişilerin yatırım kararlarındaki davranışlarının nasıl şekillendiğini ve bu davranışların psikolojik ve genetik temellerini araştırmaya başlamıştır. Bireylerin yatırım davranışlarının araştırılmaya başlanması ve bazı karar verme önyargılarının tespit edilmesi literatüre davranışsal finans kavramını dâhil etmiştir. Son yıllarda yapılan bazı araştırmalarda ise davranışın genetik temellerinin sorgulanmaya başlaması finans bilimini genetiksel finans kavramını kullanmaya itmektedir. Bu çalışma Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Doktora Tezi olarak hazırlanmıştır. Çalışma beş ayrı bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde finansal yatırım kararlarında karar modelleri irdelenmiştir. Modeller incelenirken rasyonel insan varsayımına dayanan modeller ile yatırımcı davranışını temel alan modeller ayrı ayrı ele alınmıştır. Ayrıca piyasa anomalilerine değinilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde davranışsal finans kavramı ele alınmıştır. Temel araştırma konusunu teşkil eden yatırım önyargıları bilişsel, bilgi işleme ile ilgili ve duygusal olarak sınıflandırılmış ve genel olarak yirmi yatırım önyargısı açıklanmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde insan davranışının genetik altyapısını konu alan davranışsal genetik kavramı ele alınmış, özellikle araştırma yöntemleri ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Davranışsal genetikte araştırma yöntemleri olan aile çalışmaları, evlat edinme çalışmaları, ikiz çalışmaları ve aday gen çalışmaları ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise temel araştırma konusunu destekleyen kişilik kavramı irdelenmiştir. Davranışsal finansın ortaya koyduğu ve literatür tarafından kabul görmüş olan yatırımlarda duygusal önyargıların genetik temellerinin araştırıldığı bu çalışmanın son bölümü uygulama olarak isimlendirilmiştir. Bu bölümde öncelikle finansal kararların genetikle ilişkisini açıklamaya çalışan literatür taraması yapılmış, gerek ikiz çalışmaları gerekse aday gen çalışmaları ile tespit edilmiş ilişkiler ortaya konmuştur. Kişiliğin genetikle ilişkisinin araştırıldığı çalışmaların literatür taramasında davranışsal genetikte sıklıkla tartışılan kişiliğin genetik temellerinin ortaya konduğu araştırmalar incelenmiştir. Son olarak finansal kararların kişilikle ilişkisini konu alan çalışmaların literatür taraması yapılmış ve bu çalışmaların sonuçları kısaca ortaya konmuştur. Beşinci bölümdeki bulgular başlığı altında çalışmanın temel araştırma konusunu teşkil eden ikiz çalışmaları yoluyla finansal kararların kalıtsallığı tahmin edilmeye çalışılmış, duygusal önyargıların kişilikle ilişkileri tespit edilmiş ve son olarak aday gen çalışması yoluyla bu önyargıların üç gen bölgesi ile ilişkileri araştırılmıştır. Aday gen çalışmasında COMT Val158Met, BDNF Val66Met ve SLC6A4 5HTTLPR polimorfizmleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Conventional finance theories based on the assumption of rational behavior of investors are questioned today. And many scientists have begun to examine how people behave while taking investment decisions and also the psychological and genetic basis of these behaviors. The examination of the investment behaviors of the individuals and the identification of some decision-making biases led the introduction of concept of behavioral finance in the literature. The questioning of the genetic basis of behavior in some of the recent studies, has led the financial sciences to use the concept of the genetic finance. This study was prepared as a PhD thesis at the department of Business Administration in Trakya University Social Sciences Institute. The study consists of five chapters. In the first chapter, decision models in financial investment decisions has been examined. The models has been examined separately with the assumption of rational human behavior and with the assumption of investor behavior. Also, the market anomalies have been mentioned. In the second chapter of the study, the concept of behavioral finance is discussed. Investment biases, which are the main research topic, are categorized as cognitive, data processing, and emotional. Twenty investment biases has been described. In the third chapter of the study, the behavioral genetics concept, which deals with the genetic framework of human behavior, has been discussed, and particularly the research methods has been explained in detail. The research methods in behavioral genetics such as family studies, adoption studies, twin studies and candidate gene studies has been explained in detail. In the fourth chapter of the study, the concept of personality that supports the research dissertation has been examined. The genetic bases of the emotional biases in investments which is introduced by Behavioral financing and accepted by the literature has been researched in the study. In last section, firstly, a literature review has been made to define the relationship between financial decisions and genetics. The determined relationships has been revealed by using both the twin studies and the candidate gene studies. In the literature review which has been made to reveal the relationship between the genetics and the personality, researches on the genetic basis of personality has been examined which has been frequently questioned. Finally, literature review has been made on the relationship between the financial decisions and the personality, and the results of these studies have been briefly mentioned. Under the heading of Findings in the fifth chapter, the inheritance of financial decisions has been tried to be estimated through twin studies which constitutes the main research topic of study. The relationship between the emotional biases and personality has been identified. And finally, the relationship between these biases and three gene areas was examined by using candidate gene study. COMT Val158Met, BDNF Val66Met and SLC6A4 5HTTLPR polymorphisms have been considered in the candidate gene study.