Avrupa Birliği enerji güvenliği politikaları ve Türkiye denklemi
The policy of the European Union's energy security and Turkey
  1. Tez No: 477246
  2. Yazar: NESLİNUR TURAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MURAT YORULMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Arz Güvenliği, Avrupa Birliği, Türkiye, Enerji Kaynakları, Energy Supply Security, European Union, Turkey, Energy Resources
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Türkiye konumu sebebiyle, birincil enerji kaynaklarının bulunduğu bölgeler ve büyük ölçekte enerji tedarikçisi durumundaki ülkeler arasında köprü konumundadır. Enerji güvenliği açısından bölgedeki en istikrarlı ülke olarak görülmekte olup; Orta Doğu ve Hazar Havzası ile coğrafi, ekonomik, kültürel ve tarihi bağları bulunması sebebiyle kaynakların Avrupa Birliği'ne (AB) aktarılması açısından en ideal ülkedir. Enerji bağımlılığı ne kadar fazla ise, enerji arzı güvenliği de o kadar azdır. Fakat enerji kaynaklarının tüketim alanlarına aktarılması konusu, komşu ülkeler ile rekabete neden olmaktadır. Bu nedenle, Türkiye'den geçen hâlihazırdaki enerji nakil hatlarının geliştirilmesi, planlanan yeni hatların hayata geçirilmesi için Birliğin daha etkin ve hızlı bir politika çerçevesinde hareket etmesi gerekmektedir. Doğru ve zamanında yönetilen stratejiler doğrultusunda; Türkiye hem AB açısından Enerji Birliği politikalarına uyum sağlayabilecek hem de bölgedeki enerji koridoru olma rolünü canlandırabilecektir. Bu durum, Türkiye için dünya enerji güvenliği konusunda ve iletim hatlarında stratejik ve jeopolitik açıdan bölgesel güç olabilme avantajı sağlayabilecektir. Bu nedenle enerji bağımlılık oranları yüksek olan AB ve Türkiye'nin, çözüm üretme süreçlerinde oluşan alternatif arayışları söz konusudur. Bu çalışmada, değişen enerji güvenliği stratejileri kapsamında her iki tarafın birbiri ile ilişkisi, enerji arz güvenliği açısından geliştirilen politikalar çerçevesinde analiz edilerek değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Due to Turkey's location, it is the region where the primary energy sources are located and the bridge between the countries with large energy suppliers. It is regarded as the most stable country in the region in terms of energy security. It is the ideal country for transferring resources to the European Union, because it has geographical, economic, cultural and historical ties with the Middle East and Caspian Basin. The more energy dependence, the less energy supply security. But the issue of transferring energy resources with the consumption zone is established competition with neighboring countries. Thus, the EU has to act effectively and rapidly for development of existing energy transit lines and accomplishment of new lines which are planned in Turkey. If the strategies and policies are done correctly on time; Turkey can adapt to the EU's energy policy and it can become an energy corridor in the region. Due to this, Turkey would gain an advantage of being a regional and geopolitical power on world energy security and transit lines. Because of the external dependence of the EU and Turkey on the energy supply, they produce solutions for this process. In this study, the EU and Turkey's relations will be analyzed in the framework of policies which are about the energy demand and energy security.