تذكير المؤنث وتأنيث المذكر في القرءان الكريم
Müenneslik-müzekkerlik uyumu sorunu
  1. Tez No: 477334
  2. Yazar: ARAM ABDALRAHMAN KARIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRULLAH ÜLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân-ı Kerîm, Müzekker, Müennes, Ayetlerin Tevcihi, İşkal, Holly Qur'an, The masculine, Reminder, Femininity, Metaphorical
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırma, müennes ve müzekkerlik konusunun Kur'ânda'ki yerini araştırmayı hedeflemektedir. Öncelikle bunların tanımlarıyla birlikte kısımları zikredildikten sonra, müzekker siğalarıyla farklılığını ortaya koymak için müennese özgü kalıplar zikredilmektedir. Bu araştırma, müenneslik siğasıyla müzekkerlik ve müzekkerlik siğasıyla müenneslik durumlardan bahseden Kur'ân ayetlerinin bir takım belâği inceliklerin ve meselelerini içermektedir. Buradan hareketle konuyla ilgili ayetlerin tevcihini ve Kur'ân-ı Kerîm'de bu tarz durumların meydana gelmesinin sebeplerinden bahsedilmektedir. Araştırma; giriş ve üç bölümden meydan agelmektedir: Birinci bölüm; müzekkerlik-müenneslik olgusunu; ikinci bölüm müennesliğin Kur'ân'daki müzekker formu; üçüncü bölüm ise müzekkerliğin Kur'ân'daki müennes formununun izahını ihtiva etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research mentioned define the masculine and feminine for both side language and terminology in detail, then divided both type of them to some kinds with define all kinds, as well as mentioned the formulas related to the be feminine, so that the masculine forms differ from him, also highlight the provisions of the feminization of the masculine and opposite, what may be recalled and feminization by grammatical and rhetorical, as well get about the origin and essence of the search and the content of the basic and most important aspect It is a masculine of the feminists and opposite, then showed the forms in which all the verse are followed, also present the problems are revealed with the views of the scientists with the present the sample for each kinds, finally the reason for this are mentioned in the holly Qur'an.