بِناءُ التَّفكير الإيجابي في السُّنَّة النَّبَويَّة؛ دراسةٌ تأصيليَّة موضوعيَّة
Nebevi sünnet'teki pozitif düşünce oluşturmakla ilgili hadislerin tahlili
  1. Tez No: 789072
  2. Yazar: MUHAMMED HAYANİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEMEL FETTUH
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Positive Thinking, Negative Thinking, Positive Psychology, Psychological Diseases, Human Self, Refinement of Motives, Soul, SUNNAH' NABAWIYYAH
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 576
Özet
Bu araştırmanın önemi, insanın inançları, duyguları ve davranışları düşüncelerinin ürünü olduğunun bilinmesinde yatmaktadır. Düşünce inşa etmenin temeli sağlam, doğru ve tutarlıysa, bu kişinin dinine ve dünyasına yansır ve Yüce Allah'a ve insanlara yakın, fikri ve davranışsal sapmalardan, Psikolojik ve bedensel hastalıklardan uzak, iyimser ve mutlu bir şekilde yaşar, bu (pozitif düşünce) terimi ile ifade edilebilir. Onu ilk sınıflandıran Batılı psikologlar, iyimserlik ve kendini olumlu yönde geliştirme olmak üzere iki ana başlıkla sınıflandırdılar. İslami geleneklerde bu kişilerin yazdıklarından yararlanmanın bir sakıncası bulunmamaktadır. Bu ilimleri şeri' bir şekilde içselleştirdiğimizde, yani dini bir niteliğe büründüğünde faydaları olgunlaşır ve Tasil (kökenine dönmek) araştırmanın en önemli amaçlarından biridir. Araştırmacı Allah Resulü -sallallahu aleyhi ve sellem-'in konu ilgili hadisleri tarayıp inceledi, sonra analiz edilerek araştırma konusuyla ilişkilendirdi. Bu araştırma bir giriş, önsöz ve yedi bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölümde: Peygamber efendimizin sünnetinde olumlu düşünce, ikincisi: olumlu düşünmeyi inşa etmede kendi kendine tavsiyede bulunmanın etkisi, üçüncüsü: en çok bilinen akıl hastalığı türlerinin tanımı, dördüncüsü: kendi kendini motive etmenin tatmin edici güdülere yönelik olumlu düşünce oluşturmadaki etkisi, beşincisi: ruhun tezkiyesi, altıncısı: bedensel dürtülerin tezkiyesi, ve yedincisi: fıtri dürtülerin tezkiyesi. Sonuç olarak, bu araştırma önemli bulgular ve tavsiyeler içermektedir. Araştırmacı bu çalışmada birden çok önemli sonuca ulaşmaktadır. Bunlardan en önemlisi, Müslüman alimler ruh ve ruhun hastalıkları hakkında ve ruh hastalıkları önlemenin yolları hakkındaki konuşmalarda Batılılar'dan önce geldikleri anlaşılmaktadır. Kuran ve sünnette ruhu koruma hakkındaki tavsiyeleri bilim, psikoloji ve pozitif düşünce ile bağlantılıdır. Bu araştırmadaki en önemli tavsiyelerden biri, psikoloji araştırmalarla ilgilenen araştırmacıların ve araştırma kurumlarının bilimsel araştırmalara dayanarak inanç ve din ile ilişkilendirerek yoğunlaştırmaları, Kur'an-ı Kerim ve Sünnet yoluyla İslami bir şekilde temellendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
The importance of this research appears when we know that a person's belief، emotions، and behavior are the products of his thoughts. If the basis of building thinking is sound، true، and solid، this will be reflected in his religion and his life، and the person will live optimistic and happy، close to God Almighty and to people، away from intellectual and behavioral deviations، and from Psychological and physical illnesses، and this can be expressed by the term (positive thinking). Western psychologists، were first to attribute it to two main pillars، namely optimism and positive self-building. There is no objection in our religion of benefiting from what these people wrote، and the benefit appears when we root these sciences in a legal way، so they have a religious tint، and this rooting is one of the most important goals of the research that the researcher sought through induction and tracking of the relevant hadiths of the Messenger of God، peace be upon him، then analyzing it and linking it to the research topic. The research included an introduction، preface، and seven chapters، namely: Chapter One: positive thinking in the Prophet's Sunnah. The second: the influence of self-refinement in building positive thinking. The third: definition of the most famous types of psychological illnesses. The fourth: the effect of self-refinement in building positive thinking towards satisfying motives.The Fifth: refinement of the spiritual motive. The sixth: refining physical motives. And the seventh: refining psychological motives. Then the conclusion which includes the most important findings and recommendations. The researcher reached several conclusions، the most important of which is that the science of refinement is linked to psychology and positive thinking، as Muslim scholars preceded the West in their talk about the soul، its diseases، and ways of protection against it and refining it through the Qur'an and Sunnah. One of the most important recommendations in this research was the intensification of scientific research by researchers and research institutions interested in psychological studies، by linking them to faith and religion، and rooting them in an Islamic way through the Noble Qur'an and the Noble Sunnah.