دراسة و تحقيق من بداية سورة المجادلة الى نهاية سورة التحريم من جامع التنزيل والتأويل للشيخ حسام الدين علي بن البدليسي
Hüsamuddin ali Bitlisî᾽nin Camiu᾽t-Tenzîl ve᾽t-Te᾽vîl adlı tefsirinin mücadele suresi᾽nden Tahrim Suresi᾽nin sonuna kadar olan kısmının tahkik ve tahlîli
- Tez No: 477337
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMANNULLAH POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İşari Tefsir, İdris Hüsamettin ibn Ali el-Bitlisi, Câmi'u't-tenzîl ve't-te'vîl, Mücadele, Tahrim, Tafsir al-Eshaari, Hossam al-Din al-Badlisi, Jameh Al Tanzeel & Taaweel, Al Mujadalah and Al Tahreem
- Yıl: 2017
- Dil: Arapça
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu çalışmada Ebû İdris Hüsamettin bin Ali El-Bitlisi'nin (ö.900) Câmi'u't-tenzîl ve't-te'vîl adlı eseri, Mücadele suresinden Tahrim suresinin sonuna kadar tahkik edilmiştir. Çalışmamız özetle şunlardan oluşmaktadır; Önsöz: Konuyu seçme nedenleri, önemini, araştırma planını, zorluklarını ve araştırmadaki metodolojiden bahsettim. Giriş: Kur'an'ın konumunu ve büyük alimlerin ona verdikleri önemi belirttim. Bölüm I: Yazarın hayatını ve yaşadığı çağı yazdım. Bölüm II: yazarın kaynaklarını ve metodolojisinden bahsettim. Bölüm III: söz konusu eserin mevcut yazma nushalarını beyan ederek onlardan ve tahkikte esas aldığımız nushadan birer örnek sundum. Sonuç: bu çalışamın en önemli sonuçları, kaynak ve referansları içermektedir.
Özet (Çeviri)
This letter contains the acheivement of the part that has been allocated to me by the university from the book (Jameh Al Tanzeel & Taaweel) of Abu Idris Hossam al-Din bin Ali al-Badlisi, who died in 900 AH from the beginning of (Surat al-Majadilah) to the end of (Surat Al-Tahreem). This letter summarizes the following: preface: I have mentioned the reasons for choosing the subject and its importance, the research plan, its difficulties, and my methodology in the investigation. Introduction: I have made clear the status of the Holy Quran, and the care of respected scholars to it. Chapter I: I have translated the author, and the era in which he lived. Chapter II: I have defined the book, the sources and methodology of the author. Chapter III: I have made clear of the existing copies of the manuscript, and presented samples of those copies, and the verified text. Conclusion: it conains the presentation of the most important findings of this investigation, then the sources and references index.