الأبعاد التربوية في قصص القرآن (قصة آدم ونوح وهود وصالح ولوط عليهم السلام)
Kur'an kıssalarının eğitsel boyutları (Hz. Adem, Hz. Nuh, Hz. Hud, Hz. Saleh, Hz. Lut örneği)
  1. Tez No: 477342
  2. Yazar: HEWA KHALID IBRAHEEM DZAIY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRULLAH ÜLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tefsir, Terbiye, Kur'ân Kıssaları, Quran, Tafsir, İnstructional, Stories of Qur'an
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışma, Kur'ân kıssalarının eğitsel boyutlarının araştırılmasını kapsamaktadır. Çünkü Kur'ân-ı Kerîm imani terbiyeyi ve ahlakî güzelliği canlı örneklerle sunan bir kitaptır. Bu araştırma, aynı zamanda Kur'ân kıssalarının çeşitlerini, amaçlarını ve sınıflarını örnekleriyle birlikte ele almaktadır. Bunlara ek olarak Kur'ân kıssalarında tekraraların amaçlarından bahsetmekte, kıssaların önemi ve insan ruhu üzerindeki etkisini ve hidayet boyutunu incelemektedir. Hz. Adem'in oğulları Habil ve Kabil, melekler, şeytanla ile olan kıssası ile Hz. Nûh, Hz, Hûd, Hz. Sâlih, Hz. Lût kıssalarından bahsetmektedir. Bu kıssalardan herbirisinin terbiye boyutunu, tefsir kitaplarından, hadis-i şeriflerden ve meşhur âlimlerin değerlendirmelerinden istifade edilerek incelenmeye çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The research summary the massage reported the importance of the educational dimension of quranic story, and that the quran is an educational book and refinement of ethics, citing by the etamples. And this message consists of the types and objects and classification of quranic stories with mentioning the examples. And the repetition speeches of quran stories and wisdom of them with the mention of examples to repeat the story. Also explained the impact of the story and its importance, to educate the souls of numanity and its guidance toward the right. In wnic the story of Adam peace by upon him with the angles and with the devil, with the story of his two sons cain and Abel, with a brief of the interpretation of the stories of Adam, Nooh, Hood, Saleh, and Lot peace by upon them. With an educational dimension to each one of them, citing the interpretations of quran and mentioning the words of scholars.