1952 Malatya Suikastı'nın Türk siyasî hayatına etkileri
The effects of 1952 Malatya Assassination to Turkish political life
- Tez No: 696279
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA EDİP ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Malatya Suikastı, Ahmet Emin Yalman, Necip Fâzıl Kısakürek, Türk Milliyetçiler Derneği, Millet Partisi, Büyük Doğu, Malatya Assassination, Ahmet Emin Yalman, Necip Fazıl Kısakürek, Turkish Nationalists Association, Nation Party, The Great East
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yeni kurulan uluslararası yapı içerisinde Batı bloğunda yer almayı hedefleyen Türkiye, siyasî ve toplumsal yapısında“Hür Dünya”ya yönelen bir tavır benimsemiştir. CHP'nin yirmi yedi yıllık iktidarından sonra tek başına hükümeti kuran DP, yeni toplumsal arayışların ve çatışmaların odağı olmuştur. 22 Kasım 1952'de Malatya'da Yalman, liseli bir genç tarafından vurulmuştur. Süregelen irtica tartışmaları için dönüm noktası olan bu olay, adlî bir vakıa olmaktan kısa zamanda çıkmış, siyasî bir hesaplaşma ve tartışmaya dönmüştür. Neticede iktidar ve ana muhalefet partileri dışında kalan birçok muhalif, soruşturma ve kovuşturmaya muhatap olmuştur. Türk Milliyetçiler Derneği ve Millet Partisi kapatılmıştır. Bu araştırmada dönemin tanıkları ve yayınlarıyla arşiv belgelerine dayanarak hadisenin Türk siyasî hayatına etkileri tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada, İkinci Dünya Savaşı sonrasında değişmeye başlayan siyasî ortamdaki gelişmelerden hareketle 22 Kasım 1952'de Malatya'da Vatan gazetesi başyazarı Ahmet Emin Yalman'ın vurulması olayının Türk siyasî hayatındaki etkileri, olayın adlî süreci ve matbuattaki yansımaları ele alınmaktadır. Olayın öncesindeki siyasî durum ve matbuattaki tartışmalara işaret edilmekte, olayın tesiriyle değişen siyasî tavırlar sergilenmeye çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
After twenty-seven years of power of CHP, the DP, which was able to establishe a government by itself, became the focus of new social pursuits and conflicts. Both the debate about reactionism and also a political conflict in DP surrounding polemics between A. Emin Yalman and N. Fazıl Kısakürek who is beyond journalism and publishing and eligible for politics. Yalman was shot by a high school student in Malatya on November 22, 1952. The incident, which soon ceased to be a judicial case, turned into a political debate. As a result, many dissidents outside the ruling and main opposition parties have been investigated and prosecuted. The Turkish Nationalists Association and The Nation Party were closed. In this study, it was attempted to determine the effects of the incident on Turkish political life based on the witnesses and publications of the period and archival documents. In this study, the effects of the shooting of Ahmet Emin Yalman, the editor-in-chief of the Vatan newspaper in Malatya on November 22, 1952, in Turkish political life, the judicial process of the incident and its reflections in the press are discussed, based on the developments in the political environment that began to change after the Second World War. The political situation before the event and the debates in the press are pointed out, and the political attitudes that have changed with the effect of the event are showcased. After the Second World War, Turkey, which aims to participate in the Western Bloc within the newly established international structure, adopted an attitude suitable with the“free world”in its political and social structure. In this new period, when labor union organizations were liberated, new political parties were established, and martial law was abolished, ideological debates also began to hold an important place.