Performance management in the public sector: A comparative study on somalia and turkey
Kamu sektöründe performans yönetimi: Somali ve Türkiye'deki durumla ilgili karşılaştırmalı bir çalışma
- Tez No: 477349
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans yönetimi, kamu sektörü, Somali, Türkiye, Performance, management, system, public sector, Turkey and Somalia
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tez Somali kamu sektörü ile Türkiye kamu sektöründe performans yönetim sistemlerini araştırmayı, performans yönetiminin süreç ve yasal temeli üzerine odaklanarak iki sistem arasındaki farklılıkları ve benzerlikleri tartışmayı, her iki ülkenin karşı karşıya kaldığı sorunları belirlemeyi ve bu sorunları çözmek için gerekli önerilerde bulunmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma esas olarak performans yönetiminin uygulanması, bu uygulamanın kapsamı, resmiyetin derecesi, yasal temel ve üstlenilen performans yönetimi reformları ve son olarak da performans yönetim sistemini çağa daha uygun hale getirmek için devam eden çabalar ile ilgili tarihsel zaman çerçevesi üzerinde önemle durmaktadır. Bu çalışma Somali'de performans yönetim sisteminin daha az sistematik ve kapsam olarak da daha sınırlı olduğunu ve büyük ölçüde standartların altında bulunduğunu göstermiştir. Düzenli ödeme yapılmaması, yetersiz finansman, yozlaşmış işe alma uygulamaları, uygun stratejik yönlendirmelerin ve açıkça belirlenmiş iş tanımlarının olmayışı, yetersiz kapasite geliştirme ve eğitim faaliyetleri, sürekli kadro değişiklikleri ve yetersiz çalışma olanakları dahil pek çok sorun vardır. Bu bakımdan bu çalışma kapsamlı bir biçimsel performans yönetim sisteminin yürürlüğe konulmasını, açık performans göstergelerinin, ölçülerinin, hedeflerinin, ilke ve esaslarının tesis edilmesini, açık istihdam politikalarının ve iş tanımlarının oluşturulmasını ve son olarak yeterli finansmanın ve olanakların sağlanmasını önermektedir. Türkiye'de ise bu çalışma performans yönetim sistemi uygulamasının göreceli olarak iyi olduğunu ve sistemi yenileme ve daha iyi hale getirme etme çabalarının 1968 yılından beri devam ettiğini ortaya koymuştur. O yasal temellere, esas ve ilkelere ve tanımlanmış performans hedef ve ölçülerine sahiptir. Bununla birlikte Somali kamu sektörünün karşılaştığı sorunlardan tamamen farklı sorunlar da vardır. Bu sorunlar çevresel, örgütsel ve kişisel engeller olarak özetlenebilir. Bu çalışma kapsamlı performans yönetim sistemi oluşturulmasını, devlet memurları yasasının ve özendirme politikalarının gözden geçirilmesini, performans yönetim sürecinde yöneticilerin ve personelin eğitilmesini ve bununla ilgili istihdam politikalarının yeniden değerlendirilmesini önermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to explore the performance management systems in the public sector of Somalia and Turkey, discuss the differences and similarities between the two systems focusing on the process and legal base of performance management, identify challenges that both countries face and provide relevant recommendations to solve challenges. The study found that differences mainly lays on the historical timeframe for the application of performance management, the scope of application, the degree of formality, the legal basis, and the performance management reforms being undertaken and finally, ongoing efforts to further modernize the performance management system. In Somalia, the study found that the practice of performance management is less systematic, limited in scope, and is hugely below the standards. There are many challenges including lack of regular payment, insufficient funding, corrupt staffing practices, lack of proper strategic directions and clearly defined job descriptions, inadequate capacity building and trainings, constant staff changes and inadequate work facilities. In this regard, the study recommends introducing a comprehensive formal performance management system, establishing clear performance indicators, measures, targets and guidelines, developing clear staffing policies and job descriptions and finally, providing enough funding and facilities. In Turkey, the study found the practice of performance management is relatively systematic, and the reform efforts of the system were ongoing since 1968.It has legal basis and guidelines and defined performance targets and measures. However, there are challenges that are totally different from those faced by the government institutions. These challenges can be summarized as environmental, organizational, and personnel barriers. The study recommends to develop comprehensive performance management systems, review civil service law and review the motivation systems.