Üretim sürecindeki performansa yetkinlik bazlı insan kaynakları yönetiminin etkisi ve otomotiv sektöründe bir uygulama
The effect of competence-based human resources management on performance in production process and an implementation in automative sector
  1. Tez No: 477377
  2. Yazar: CAN CEVİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİNAZ GÜMÜŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, Üretim, Yetkinlik, Verimlilik, İşgören Beklentileri, İşveren Talepleri, Performans, Örgütsel Başarı, Bireysel Performans, Human Resources Management, Manufacturing, Competency, Efficiency, Employee Expectations, Employer Demands, Performance, Individual Performance And Organizational Success
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
İnsan kaynakları, günümüz örgütsel yapıların vazgeçilmez unsuru olmasıyla birlikte kurumları taşıyıcı bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca, insan kaynakları; zorlu rekabet koşulları karşısında işgören beklentilerini, işveren taleplerini ve iş süreçlerinin ihtiyaçlarını ilişkilendiren bir alan olarak rol oynamaktadır. Firmaların zorlu rekabet ortamlarına ayak uydurabilmeleri açısından verimli üretimin gerçekleşmesi yalnızca teknolojik yenilikleri takip edebilmek ve teknolojik yatırımları sağlamakla mümkün olmamaktadır. Yetkinliğin önem kazandığı günümüz modern zaman koşullarında, doğru çalışanın doğru iş süreçlerinde uzmanlaşarak bireysel başarıyı örgütsel başarıya dönüştürmesiyle birlikte şirketler sektörel rekabette öncü bir rol oynamaya başlamışlardır. Bu durum karşısında yetkinlik bazlı insan kaynakları, sürecin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Belirli iş süreçlerinde bireysel özellikleri ve gelişimleriyle yetkinlik eşiğini başarıyla aşan bireyler, iş koşullarında gösterecekleri bireysel performansı örgütsel başarı performansına taşıyarak doğru orantılı bir gidişata zemin hazırlayacaklardır. Yekinlik, insan kaynakları yönetimi ve performans temelinde ilerleme kaydeden bu tez çalışmasında; yetkinlik temelinde rol oynayan insan kaynakları yönetiminin üretim sürecindeki performansa etkisi incelenecek, temel kavramlar üzerinde durulacak ve sonuç itibariyle üretim sürecindeki performansa yetkinlik bazlı insan kaynaklarının etkisi üzerine değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırma neticesinde yetkinlik bazlı insan kaynakları yönetimi ile performans arasındaki ilişki incelenmiş ve analizler sonucunda yetkinlik bazlı insan kaynakları politikalarının performans üzerinde pozitif yönlü ilişkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Human resources, organizational structures, today's institutions are becoming an indispensable element of the carrier is a factor. In addition, human resources; competitive in the face of challenging conditions, employee expectations, employer demands, and as a field that relates to the needs of business processes plays a role. Enable them to adapt to challenging competitive environment firms-efficient production is only able to provide to be able to follow technological innovations and technological investments. Competence are important in today's modern times, the right employee to the right job with the conversion processes specializing in organizational success individual success companies have begun to play a leading role in sectoral competition. In the face of this situation, competency-based human resources, is an important part of the process. Development of their competence in specific business processes and individual characteristics exceeding the threshold to successfully individuals, by moving to individual performance organizational performance business conditions that will show up in the right proportion will prepare the ground for success in a course. Competence, in this thesis on the basis of the progress and performance human resource management; human resources management on the basis of competence that play a role in the manufacturing process of the effect of performance will be examined, focus will be on basic concepts and as a result, the manufacturing process performance in competency-based evaluations on the impact of human resource are reviewed. As a result of research, competency-based human resource management and performance and the results of analyses examined the relationship between competency-based human resources policies on performance have been found to be associated in a positive way.