Yönetim kurullarının şirket performansına etkisi
The impact of boards of directors on company performance
  1. Tez No: 477376
  2. Yazar: HALE MERYEM TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA DİLVİN TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim Kurulu, Şirket Performansı, Board of Directors, Firm Performanc
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Ekonominin küreselleşmesi doğrultusunda mevcut düzende işletmelerin kurumsal yönetim faaliyetlerinde yetersizliklerin bulunması ve öneminin kavranmamış olması başarısızlığın en büyük nedenleri arasında yer almaktadır. Yoğun bir rekabet ortamına adım atan işletmeler, ulusal boyut yanı sıra uluslararası boyutta da büyümeyi hedeflemektedir. Bu hedefe ulaşabilmek amacıyla işletmelerin yönetim kurulunda bulunan kişilerin mikro ve makro düzeyde fayda sağlayabilecek uygulamalara yönelmeleri gerekmektedir. Bu açıklamalar doğrultusunda çalışmanın amacı, işletmelerde yönetim kurulunun şirket performansı üzerinde herhangi bir etkisinin olup olmadığını belirlemek yönünde şekillenmiştir. Çalışmanın evrenini İMKB 100 Endeksinde yer alan şirketler oluştururken örneklem ise 2007-2015 yılları arasında faaliyet gösteren 115 firmadan meydana gelmektedir. İşletmelerin yönetim kurulu yapıları ile performans ilişkisine dair verilerin elde edilmesinde regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda genel müdürün yönetim kurulu üyesi olması ve sermayedeki yabancı ortağın şirket performansına olumsuz etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Likidite ile aktif sermaye ve öz sermaye karlılığı arasında anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Faaliyet süresi aktif karlılığı negatif etkilemektedir. Firma büyüklüğü ve Yönetim Kurulu büyüklüğü değişkeninin karlılık üzerinde pozitif etkili olduğu saptanmıştır. Çalışmanın diğer bulguları incelendiğinde, hisse getirisine ilişkin kurumsal yönetim ve yönetim kuruluna ilişkin kullandığımız değişkenlerin getiriyi açıklamada yeterli olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the direction of the globalization of economy, that there are insufficiencies in existing corporate governance activities and lack of awareness in the firms are among the biggest reasons for failure. Firms that have stepped into an intense competitive environment aim to grow domestically as well as internationally. In order to achieve this goal, it is necessary for the individuals within the boards of directors of the firms to adopt applications which can provide micro and macro level benefits. Within the framework of these explanations, purpose of the study is to determine whether the board of directors has any influence on the firm performance in the business. The target group of the study consists of firms within IMKB 100 Index while the sample of the study consists of 115 firms operating between 2007 and 2015. Regression analysis was used to obtain data for the relationship between the structures of the board of directors and performance of the firms. As a result of the research, it was determined that general manager as a member of the board of directors and the foreign partner in the capital cause a negative effect on firm performance. A significant relationship was found between liquidity and active capital and equity return. The duration of the activity affects the active profitability negatively. The size of the firm and the size of the board of directors were found to have a positive effect on profitability. When the other findings of the study were examined, it was concluded that the variables we use in terms of corporate governance and board of directors regarding the stock yield are not enough to explain the yield.