Branding of textile sector in Turkey and its impact on international recognition
Türkiye'deki tekstil sektöründe markalaşma ve uluslararası tanınırlığa etkisi
- Tez No: 477378
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL ÖZTÜRKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Tekstil, Giyim, SWOT Analizi, Brand, Textile, Clothing, SWOT Analyses
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Günümüz global piyasaları içinde bulundurduğu küçük, orta ve büyük ölçekleri şirketlerden oluşan tüm katılımcıları ve diğer birimleri iç ve dış kaynakları kullanarak daha rekabetçi olup verecekleri var olma mücadelesinde büyüme amaçlı bir yol izlemeleri için zorlamalaktadır, öyledir ki, hiçbir şirket sürdürülebilir ekonomik refah amaçlamadan var olma güdüsünde olmaz, şirketler insanoğlu gibi ömrü olan varlıklardır. Rekabetçi piyasalarda var olabilmeleri için, şirketler kendilerini bu yarışta tutacak stratejiler belirlemeleri, vizyon ve misyonlarına göre hayatta kalabilmeleri için zorlanmaktadırlar. Herhangi genl bir iktisat teorisinin de dile getirebileceği gibi,kaynaklar sınırlı ve ihtiyaçlar sınırsız iken şirketler karlarını maksimum seviyeye çıkarırken bu yolda katlanılan maliyetleri en düşük olası maliyet seviyesinde tutmayı amaçlarlar. Piyasa koşulları ne yeni başlayan işletmeler ne de geride kalan her büyüklükteki girişimler için adapte olması çok zor bir haldedir. İç piyasalar, zamanla global marketlerin gücü karşısında zayıfladıkları için artık geçmişteki sınırlı rollerinden vazgeçmekte ve global bir ticaret sahasına dönüşmek için sıçramalar yapmakta ve günden güne uluslarası piyasalardan bilinen şirketleri ve de beraberlerinde ünlü markalı ürünlerini bünyelerine katmaktadır. Bu çalışmada, tekstik ve giyim sektörü, makro ekonomik göstergeler ve hükümet organlarınca hazırlanan yıllık resmi raporların yardımıyla analiz edilerek incelenmiştir. Tekstil ve giyim sektörü SWOT analizi ilegenel özellikleriyle gösterilmeye çalışılmış ve analiz edilmiştir. Sonuç olarak, Türkiye'de tekstil ve giyim sektöründe kaydadeğer bir potansiyel olmasına rağmen, sektör olması gerektiği seviyenin altında kalmakta ve henüz ulusal ve uluslarası piyasalarda olması gereken arzulanan yerine kavuşamamıştır.
Özet (Çeviri)
Present global markets have been forcing all the participants including small medium enterprises, big size companies and others to have a major and continuous role by forwarding them to use internal or external resources to become more competitive one in case they intend to survive and be able to keep on their business in a growing purposed path, since there is no company who does not assume to be in line with any sustainable economic welfare which creates an open expressions that all the companies wish to maintain their business life as long as possible likewise human-beings. In order to exist in the competitive markets companies are being forced to find out all the business strategies for making and keeping them alive by setting their business based on vision and missions. Any basic economic theory would say that while resources are limited but need are limitless which is precisely same for the companies who would like to carry out a business with higher profit by incurring minimum cost as possible. Market conditions are not easy to adopt not only for the early started business but also for the rest of enterprises in all sizes. Locally existed markets are giving up their past roles, shifting to become a global trade zone day by day, and wishing to welcome globally known companies all along with their all products with famous brands, since they gradually become weaker against global powers. In this study, textile and clothing sector was reviewed in terms of branding and trading by analyzing the worldwide trade as well as Turkish markets with the help of macroeconomic statistics as well as annually prepared official reports of governmental foundations. Major features intended to be shown with the help of an applied SWOT analyses on Turkish textile and clothing sector. As a conclusion of the study, even there has been a remarkable potential in the textile sector, realized outcomes shows that business in the action has been performing under its suitable level, and sector has not reached its desired place in local and international markets.