Türkiye'de iş sağlığı güvenliği mevzuatları çerçevesinde Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinin (OSGB) karşlaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri
Problems and solution proposals for comparison of Common Health and Security Units (OSGB) in the framework of safety security legislations in Turkey
- Tez No: 477439
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KÜTÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Health, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve Güvenliği, Ortak Sağılık ve Güvenlik Birimleri (OSGB), 6331 sayılı kanun, Joint Health and Safety Unit (JHSU), work health and safety, the law no 6331
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri (OSGB) organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarını yapmak üzere yetkilendirilmiş birimlerdir. Bu çalışmanın amacı OSGB'lerde görevli personelin yasal düzenlemelerden ve çalışma ortamındaki uygulamalardan kaynaklanan sorunları ve bu sorunların çözüm önerileri incelemektir. Çalışmada OSGB kurulabilmesi için gerekli fiziki şartlar ve yasal dayanak, kurulumu için başvuru işlemlerinde izlenecek prosedürler, birimin yetkilendirilme süreci, çalışma usul ve esasları, bu birimlerden hizmet alımı ve bu birimler için ihtar ve uyarılar gibi konular ile ilgili bir inceleme yapılmıştır. Ayrıca Afyonkarahisar, Ankara, Bilecik, Eskişehir, Gaziantep ve Mersin illerinde hizmet veren OSGB'lerde farklı uzmanlık alanlarında çalışan bireylere OSGB uygulamalarından kaynaklanan sorunlar ve bu sorunların çözüm önerileri ile ilgili anket çalışması yapılarak sonuçları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Joint Health and Safety Units (JHSU) are the units authorized by the Ministry of Labor and Social Security to perform work health and safety studies in their workplaces. The purpose of this study is to examine the problems arising from the legal arrangements and practices in the JHSU and the suggestions for solution of these problems. In this study, requirements for the establishment and legal basis of JHSU, application process and procedures to be followed for setting up the unit authorization process and caveat for hiring the services of this unit and alerts on topics such as a review was carried out. Also In addition, surveys were conducted on the problems arising from JHSU applications and the suggestions for solution of these problems for the individuals working in different specialization areas in JHSUs serving in Afyonkarahisar, Ankara, Bilecik, Eskişehir, Gaziantep and Mersin. Evaluations were made according to the survey results.