Evde eğitim hizmetlerinde yer alan öğretmen, veli ve yetkililerin evde eğitim hizmetlerine yönelik görüşleri
The views of the experienced teacher, parent and authorities at home education services toward home education services
- Tez No: 477556
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜBEYİR SALTUKLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Evde eğitim, öğretmen, veli, yetkili, Home education, teacher, parent, authority
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; evde eğitim hizmetlerinde rol alan öğretmenler, veliler ve yetkililerin uygulamaya ve sürece yönelik görüşlerini belirlemektir. Nitel araştırma türünde betimsel bir durum çalışması olan araştırmanın örneklemini 2016-2017 eğitim- öğretim yılında Ağrı ilinde evde eğitim hizmetlerinde rol alan amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örneklemesi ile belirlenen 31 öğretmen, evde eğitim alan 7 öğrencinin velisi ve rehberlik araştırma merkezinde evde eğitim hizmetlerinde görev alan 2 yetkili oluşturmaktadır. Veriler, araştırmanın amacı doğrultusunda alanyazından hareketle ve alanında uzman kişilerin görüşleri alınarak hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre; evde eğitim hizmetlerinde rol alan öğretmenler, veliler ve yetkililer evde eğitim hizmetinin öğrencinin gelişimine katkı sağlayan güzel ve faydalı bir uygulama olduğunu ve bu hizmetin okula gitme imkanı olmayan öğrencilerin akademik gelişimlerini sürdürebilmeleri açısından gerekli olduğunu belirtmişlerdir. Bunun yanı sıra paydaşlar evde eğitim hizmetinin eğitimde fırsat eşitliğini sağlayarak bireylerin hayattan kopmalarını engellediğini, birebir eğitim ve anında dönüt ile gelişimlerinin daha rahat takip edildiğini ve bu şekilde okula gidemeyen bireylerin de eğitim hayatlarının devam ettiğini belirtmişlerdir. Yetkililer ve veliler evde eğitim sürecinde yönetmeliğe uygun olarak hareket etmektedir. Öğretmenler ek gelir, tecrübe edinme gibi birbirinden farklı amaçlarla evde eğitim hizmetlerinde görev almak için başvuruda bulunmuştur. Öğretmenler ve yetkililer çeşitli sorunlarla karşılaştıklarını, veliler ise hiçbir sorunla karşılaşmadıklarını belirtmişlerdir. Paydaşlar sürecin daha etkili hale gelebilmesi için materyal eksikliğinin giderilmesi, öğretmenlerin bilinçlendirilmesi, sosyalleşmenin sağlanması, ek ders ücretlerinin arttırılması gibi farklı önerilerde bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine views of the experienced teacher, parent and authorities at home education services toward the process and application of home education services. Based on the aim, the research is a descriptive qualitative study. The participants were determined by maximum variation sampling method which is one of the purpose sampling types. The participants consist of 31 teachers, 7 parents, and 2 authorities experiencing home education services in Ağrı, Turkey during 2016- 2017 academic year. Data were collected via a semistructured interview form prepared through the existing literature and revised to experts' suggestions. Data were analyzed using deductive thematic technique. According to the findings of the research, teachers, parents and officials involved in home education services stated that home education is a nice and useful application that contributes to the development of the learners and that this service is necessary for the students who can not go to school to continue their academic development. In addition to this, stakeholders stated that the education service at home provides equal opportunity in education and that individuals prevent them detaching from life, individual education and instant feedback and development are followed more easily and the education life of the individuals who can not go to such education is continued. The authorities and the parents are acting in accordance with the regulations in the home education process. Teachers have been applying to take part in educational services at home for different purposes, such as additional income and experience. Although both teachers and authorities encounter several obstacles, parents state that they do not experience problems at all. Stakeholders made different proposals such as eliminating the lack of material, raising awareness of the teachers, providing socialization and increasing the tuition fees in order to make the process more effective.