Lise öğrencilerinin spor yapma alışkanlığı ile bedenlerinin algılama düzeylerinin incelenmesi (Şırnak ili örneği)
Investigantion of habits of doing sport and perception level of their body high school example for Şırnak province
  1. Tez No: 477563
  2. Yazar: MUSTAFA DİREKCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden algısı, lise Öğrencileri, Spor Yapma Alışkanlığı, Perception of body, high school students, habits of doing sport
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Araştırmamızın amacı Şırnak ilinde öğrenim gören lise öğrencilerinin spor yapma alışkanlığı ile bedenlerini algılama düzeylerinin araştırılmasıdır. Bu araştırmanın yürütülmesinde genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2015-2016 eğitim öğretim yılında Şırnak merkez ve ilçelerinde öğrenim gören, rastgele seçilmiş 827 kadın ve 587 erkek toplamda 1414 lise öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; öğrencinin cinsiyeti, öğrenim görmekte olduğu lise türü, öğrenim gördüğü sınıf, ailesinin aylık geliri, ailesinin ikamet ettiği yer, aile yapısı, kardeş sayısı, baba eğitim düzeyi, anne eğitim düzeyi, baba mesleği, anne mesleği gibi demografik bilgiler elde etmeye yönelik soruların bulunduğu 'Kişisel Bilgi Formu' ile bedenlerini algılama düzeylerini belirlemek için, Doğan O., ve Doğan S., (1992) tarafından geliştirilen, geçerlik ve güvenirliği yapılmış“Çok Yönlü Beden-Self İlişkisi (He Multidimensional Body-Self Relations Questionnaire-MBSRQ)”, Ölçeği kullanılmıştır (Doğan O., ve Doğan S., 1992). İstatistiksel değerlendirme SPSS 20.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler ortalama, standart sapma ve frekans değerler olarak sunulmuştur. Elde ettiğimiz sonuçlara göre; spor yapma alışkanlığı ile beden algısı arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiş ve spor yapma alışkanlığına sahip lise öğrencilerinin spor yapma alışkanlığına sahip olmayan lise öğrencilerine göre bedenlerinden hoşnut olma düzeylerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu farklılığın sporcuların; sağlığa, görünüşe, fiziksel yeterliliğe önem verdikleri, yaptıkları spora yönelik gelişen kaslı vücut yapıları gibi durumlardan dolayı ortaya çıktığı söylenebilir. Beden algısı bireylerin, başta sosyolojik, psikolojik olmak üzere pek çok alanını etkilemektedir. Olumlu etki oluşturmak önem arz etmektedir. Bu sebeple fiziksek, psikolojik ve sosyal yönden sağlıklı bireylerin yetişmesi için özellikle gelişimin en kritik olduğu ergenlik döneminde bireylerde olumlu beden algısı oluşturmaya yönelik olarak spor faaliyetlerine yönlendirmeler yapılması gerekliliği çalışmamızın önerisi olarak ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of our research is habits of doing sports and perception of their body on high school students. In this research general browsing is used. In this research, 827 women and 587 men, chosen randomly, totally 1414 people who lived in centre of Şırnak and its towns in 2015-2016 academic year. The programme of SPSS. 20.0 is used for statistical evaluation. In this research the data,which are gained ,are presented as a average standart deviation and value of frequency.In this research as a tool for data collection“The personal information form ”are used to collect demographics information such as gender of students,their types of school and class,their fathers' and mothers' jobs and salar where they live, grade of their parents structure of of their families,numbers of their brothers and sisters."Multi-dimensional Body-self Scale,which is tested by Doğan, O., Doğan, S. (1992) and whose validity and realibility tested is used for this research. According to our gained results; a meaningful relationship are identified between habits of doing sports and perception of body, it is determined that high school students who had habits of doing sports are more satisfied from their body than students who hadn't had habits of doing sports. It can be said to this difference occur from athletes give attention to their health, appearance and physical satisfactoriness, a physical sport developing muscular body structures. Sensation of body affects positively a great many of fields like sociological and psychological. So from this reasons people must start doing sports from early ages for being healty.