Şırnak ilindeki liselerin okul takımlarında faaliyet gösteren öğrencilerin beslenme bilgi düzeylerinin ve alışkanlıklarının incelenmesi
High school team in the Şırnak pursue their activity in the city of students assessment of nutritional knowledge level and habits
  1. Tez No: 477564
  2. Yazar: ŞEFİK DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAYRAM ALİ SİVAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Spor, Nutrition and Dietetics, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: lise, öğrenci, sporcu, beslenme, alışkanlık, bilgi düzeyi, high school, student, athlete, nourishment, habits, knowledge level
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Araştırmanın amacı, Şırnak ilindeki liselerin okul takımlarında faaliyet gösteren öğrencilerin; beslenme bilgi düzeylerini ölçmek ve beslenme alışkanlıklarını belirlemektir. Bu araştırmanın yürütülmesinde genel tarama modeli kullanılmıştır. Bu çalışmanın örneklemi Şırnak ilindeki liselerin okul takımlarında faaliyet gösteren öğrenciler ile sınırlandırılmıştır. Araştırmamızın evreni ise Türkiye' deki tüm liselerdeki okul takımlarında faaliyet gösteren öğrenciler oluşturmuştur. Araştırmada kullanılan anket, konu ile ilişkili literatür taraması sonucunda geçmişte yapılan çalışmalar örnek alınarak geliştirilmiştir (Parlak, 2009; Yıldırım, 2009; Duman, 2011). İstatistiksel değerlendirme SPSS 22.0 (Statistical Package for the Social Sciences) programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler ortalama, standart sapma ve frekans değerler olarak sunulmuştur. Elde ettiğimiz sonuçlara göre: lise öğrenimi gören sporcuların beslenme alışkanlıklarında iyileştirilmesi gereken noktalar olduğu saptanmış, genel ve sporcu beslenme bilgi düzeyinin orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Özellikle lise düzeyi öğrenim gören sporcuların yaşam boyu sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmalarının hem büyüme ve gelişmelerine hem yetişkinlikteki sağlıkları üzerinde hem de yaptıkları sporda performansları üzerinde istenilen yönde etkileri olacaktır. Bu sebepten; sporcular, antrenörler, beden eğitimi öğretmenlerine ve ailelere beslenme alanında uzman kişilerden etkin eğitimler verilmesini tavsiye edebiliriz.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to measure the knowledge level of nourishment and to find out the nourishment habits of the students who are active in the school teams of the high-schools of Sirnak province. General scanning method is used to perform this research. The sample of this research is limited with the students who are active in the school teams of the high-schools of Sirnak province. However the scope of the research is made up with the students who are active in the school teams of all the high-schools of Turkey. The questionnaire which is used in the research is developed by taking the examples of the previous works after the search of the literature scanning related to the topic (Parlak, 2009; Yıldırım, 2009; Duman, 2011). Statistical evaluation was made with the SPSS 22.0 program (Statistical Package for the Social Sciences) The data of the research is presented as mean, standard deviation and frequency values. According to the provided results it was found that there are some points that are needed to be improved on the nourishment habits of the athletes who are high school students and that the general or athlete nourishment level knowledge is on avarage level. Especially having the life long habits of the nourishment for the athletes who are high school students will have positive effects not only on their growing up and development but also on their health when they are adults and their performance while carrying out their sports. For this reason, it can be recommended to give effective education about nourishment to the students, trainers, PE teachers and their families by the experts.