Osman Rahmi Efendi'nin Nâme-i Dil mesnevisinin çeviri ve incelenmesi
Translation and examination of the Nâme-i Dil mathnawi of Osman Rahmi Efendi
- Tez No: 477569
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜZAHİR KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Name-i Dil, Osman Rahmi Efendi, Mesnevi, XIX. yüzyıl, Name-i Dil, Osman Hamadi Efendi, Mathnawi, XIXth Century
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 274
Özet
Bu tezdeki amaç, Osman Rahmi Efendi'nin Nâme-i Dil adlı mesnevisinin transkripsiyonlu metnini vererek edebi açıdan tahlil etmek ve mesneviyi bilim dünyasına tanıtmaktır Çalışma giriş bölümüyle beraber üç bölümden oluşmaktadır. Bu amacın hedefine tam olarak ulaşabilmesi için giriş bölümünde, mesnevinin daha iyi anlaşılabilmesi için XIX. yüzyılın siyasi ve kültürel hayatı, mesnevi türü ve Osman Rahmi Efendi'nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde de Nâme-i Dil'in muhtevâsı hakkında bilgi verilerek önemi vurgulanmış sonrasında ise mesnevide yer alan dinî ve aşkla ilgili kavramların tahlili yapılmıştır. İkinci bölümde ise Nâme-i Dil mesnevisinin transkripsiyonlu metni verilmiştir. Çalışmanın sonucunda orta hacimli bir eser olan Nâme-i Dil'in edebiyat tarihimizdeki yeri belirtilmeye çalışmış ve eserdeki bazı verilerden hareketle Osman Rahmi Efendi hakkında bilgi edinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our aim in this thesis is to give critisizm of the work that named Name-i Dil literary and also introduce it to the world of science. For reach our goalin best way, so we wrote it chapter by chapter. The study consist of three chepters with entry. In addition that we gave informations about; the political and cultural life of XIX th century, the type of mesnevi, Osman Rahmi EFfendi 's biography and informations about his others studies in it. First part gives information about the structure and content of lenguage in Name-i Dil. This subject is expecially emphasised at some part of study. Besides it consist of analaysis of concepts related to religion and love. We gave reviews related with Wathnawi of Name- i Dil in the second part Finally in the last chapter we tried to specifyed it's place in literature history. Literary work is informed us by some data in it that being wrote by writer.