Metalik nanopartiküllerin biyolojik sentezi
Bi̇ologi̇cal synthesi̇s of metalli̇c nanoparti̇cles
  1. Tez No: 477648
  2. Yazar: AYŞE GÖRGEÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZFER YEŞİLADA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Biology, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre dostu sentez, gümüş nanopartikül, Prunus armeniaca yaprak özütü, antimikrobiyal etki, Environmentally friendly synthesis, silver nanoparticles, Prunus armeniaca leaf extract, antimicrobial activity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Metalik nanopartiküller tıp ve biyoteknoloji gibi çeşitli uygulamalar için kullanılabilirler. Fiziksel, kimyasal ve biyolojik yöntemler kullanılarak elde edilebilirler. Kimyasal ve fiziksel yöntemler çevre dostu değildir. Bu yüzden biyolojik metodlar diğerlerinden daha avantajlıdır. Gümüş nanopartiküller gibi nanopartikülleri bakteri, fungus, alg ve bitkiler sentezlerler. Bu çalışmada gümüş nanopartiküller indirgeyici ajan olarak Prunus armeniaca yaprak özütü kullanılarak sentezlenmiştir. Biyolojik olarak sentezlenmiş gümüş nanopartiküllerin karakterizasyonu Yüksek çözünürlüklü transmisyon elektron mikroskobu (HR-TEM), X-ışını kırınımı (XRD) ve enerji dağılımlı X-ışını (EDX) analizleri ile yapılmıştır. Renk değişimi 422 ve 427 nmde ki absorbsiyon pikleri gümüş nanopartiküllerin oluşumunu göstermiştir. Nanopartiküllerin kristal yapısı XRD analizi ile doğrulanmıştır. TEM analizi gümüş nanopartiküllerin genellikle küresel şekilli ve ortalama 24 nm partikül boyutunda olduğunu göstermiştir. Bu nanopartiküller gram negatif Escherichia coli, gram pozitif Staphylococcus aureus ve Candida albicans mayası üzerinde antimikrobayal etki göstermiştir. E. coli, S. aureus ve C. albicans için minimum inhibisyon konsantrasyonu sırası ile 0.125, 0.125 ve 0.250 g /mL olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Metallic nanoparticles can be used in various applications such as in medicine and biotechnology. They can be prepared by chemical, physical and biological methods. Chemical and physical methods are not eco-friendly. Therefore, biological method was more advantageous than the other methods. Bacteria, fungi, algae and plants synthesize nanoparticles such as AgNPs. In this study, AgNPs were synthesized using Prunus armeniaca leaf extract as a reducing agent. Characterization of the biosynthesized AgNPs was done by UV-Visible Spectroscopy, High-Resolution Transmission Electron Microscopy (HR-TEM), X-ray diffraction (XRD) and Energy Dispersive X-ray Analysis (EDAX). The color changes and also absorption peak at 422-427 nm showed the formation of AgNPs. XRD analysis confirmed that these nanoparticles were crystalline in nature. TEM analysis revealed that the naoparticles were generally in spherical shape with the average particle size of 24 nm. These nanoparticles showed strong antimicrobial activity against gram negative Escherichia coli, gram positive Staphylococcus aureus and yeast Candida albicans. The minimum inhibitory concentration for E. coli, S. aureus and C.albicans were 0.125, 0.125 and 0.250 g/mL, respectively.