Compression behavior of steel bar reinforced concrete filled steel tube columns
İçi beton doldurulmuş çelik donatılı çelik tüp kolonların basınç davranışı
  1. Tez No: 477754
  2. Yazar: BASHAR AHMED SHEHAB SHEHAB
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TALHA EKMEKYAPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İçi beton doldurulmuş çelik tüp, kompozit kolon, çelik donatı, basınç davranışı, In-filled steel tube, composite column, reinforcing bars, compressive behavior
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
İçi beton doldurulmuş çelik tüp kolonlar çeliğin yüksek sünekliği ve çekme mukavemetini ve betonun yüksek basınç mukavemeti ve rijitliğini bir araya getiririler. Böylece yüksek binalarda, köprülerde ve çok katlı yapılarda tercih edilirler. Faydalarının iyi belirlenmiş olmasına karşın, çelik donatıların içi beton doldurulmuş çelik tüp kolonlarda uygulanması ile ilgili araştırma sayısı oldukça azdır. Bunu dikkate alarak bu tez çalışması çelik donatıların içi beton doldurulmuş çelik tüp kolonlarda ortaya koyacağı etkilerin araştırmasını ve bu donatıların basınç mukavemetine, rijitliğe, sünekliğe ve çökme biçimlerine yapacağı katkıları araştırmaktadır. Bu çalışmada farklı parametreler kullanılarak 22 kolon numunesi basınç yüklemesi altında test edilmiştir. Parametre olarak D/t oranı, çelik donatı uygulama şekli, donatı sayısı ve donatı çapı çalışılmıştır. Deney sonuçları göstermiştir ki çelik donatılar kompozit kolonların kapasitesini, sünekliğini ve rijitliğini oldukça artırmaktadır. Artan donatı sayısı ve çapı kolon davranışına daha olumlu katkılar yapmaktadır. Ancak, etriyeli ve kaynaklı donatı düzenlerinin karşılaştırılması sonucunda 36.28 ve 20.3 D/t oranlarının her ikisi içinde etriyeli donatı düzenine sahip kolonların bir miktar daha fazla mukavemet indeksine sahip oldukları görülmüştür. Diğer taraftan, kaynaklı donatı düzeninin kolon rijitliğini, sünekliğini ve çökme şeklini etriyeli donatı düzenine göre bir miktar daha fazla iyileştirmiştir. Ayrıca çelik tüpler kapalı kesit olduklarından, etriye kullanılarak hazırlanan donatı uygulaması gerçek hayatta zordur. Bu durumda kaynaklı donatı düzeni üretimi kolay olduğundan ve etriyeli donatı düzenine sahip kolon ile yakın davranış gösterebildiğinden uygulama anlamında önemli bir alternatif olabilecektir.
Özet (Çeviri)
In-filled composite columns combine the benefits of steel of high ductility and tensile strength; and concrete of high stiffness and compressive strength, thus, it turns out to be increasingly well known in tall buildings, bridges and multi-story structures. The uses of reinforcing bars with in-filled composite columns have a few popularity, in spite of the benefits of reinforcing bars which could be maximized since the core concrete in CFST columns is also supported by the outer steel tube. So, this study was carried out to increase the knowledge of using reinforcing bars with concrete in-filled circular steel tubes (CFST) columns and its effect on compressive strength capacity, ductility, stiffness, and failure mode. Twenty-two column specimens were tested under axial compression load with different parameters, two different D/t ratio, the method of using reinforcing bars (welded or with stirrups), number of reinforcing bars, and the diameter of reinforcing bars as well. It was observed that the reinforcing bars increased the compressive strength capacity, ductility, and stiffness of the column specimens and that enhancement was increased with increasing the number and diameter of reinforcing bars. However, by applying a comparison between the welded reinforcing bars column specimens and the specimens with stirrups, it was observed that for both the D/t ratio (36.28, and 20.3), the strength index (SI) for column specimens with stirrups was slightly greater than the specimens of welded bars, which increased the ultimate load capacity. On the other hand, the initial stiffness, ductility, and failure mode were a slightly more enhanced for the specimens with welded bars. Since the steel tubes are closed section, the construction process of stirrups with in-filled composite column in real life is harder than welded bars which can be manufactured in origin, which make the welded reinforcing bars as a superior alternative to stirrups, which give approximately the same behavior of stirrups with easier construction process.