Multipleks dna analizi için yüzeyde zenginleştirilmiş raman saçılmasına dayalı biyosensör geliştirilmesi
Development of biosensor based on surface enhanced raman scattering for multiplex dna analysis
  1. Tez No: 477765
  2. Yazar: TUĞÇE YİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: DNA analizi, Biyosensör, Raman, YZRS, DNA analysis, Raman, Biosensor, SERS
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
DNA analizi biyomedikal uygulamalarda son derece önemlidir. DNA üzerindeki gen dizilimi sentezlenen proteinin yapısını etkileyebilmekte ve dolayısıyla birçok hastalığın ve genetik sorunun kaynağı olabilmektedir. Hızlı, doğru ve hassas DNA analizi genetik hastalıkların tanısında son derece önemlidir. DNA analiz yöntemlerine bakıldığı zaman en çok kullanılan floresansa dayalı mikroarray tekniğidir. Fakat yöntemin birtakım dezavantajları mevcuttur. Bunlardan en önemlisi elde edilen floresans spektrumunun band büyüklüklerine bağlı olarak üst üste çakışmasıdır. Bu yüzden çoklu analizlerde (multipleksing) kompleks istatistiklere ihtiyaç vardır bu da çoklu analiz özelliğinin performansını düşürmektedir. Bu çalışmada literatürde ilk defa herhangi bir Raman aktif boya kullanmadan ve YZRS substrat özelliğinden bağımsız multipleks DNA analizi için YZRS'ye dayalı yöntem geliştirildi. Bu yöntemde hedef DNA varlığında Raman aktif molekülün spektrumunun elde edilmesi yerine YZRS substratı yüzeyine bağlı küçük molekülün pik kayması ile hedef DNA molekülünün varlığı gösterildi.
Özet (Çeviri)
Analysis of DNA is very important in biomedical applications. The sequence of the gene on the DNA can influence the protein structures and thus it can be source of many diseases and genetic problems. Rapid, accurate and sensitive DNA analysis is critically important for the diagnostic of genetic diseases. The most common method is fluorescence based microarrays when the DNA analysis methods are evaluated. However there are some disadvantages of the method. The most important is the overlapping of the fluorescence emission depending on the bandwidth of the spectra. Thus, the complex statistical method should be used for the multiplex analysis that can diminish the performance of multiplexing properties. This is the first time in the literature, the method which is independent from SERS substrate properties and without use of any Raman active dyes for the DNA analysis based SERS on was developed. In this method, the presence of target DNA will be demonstrated by peak shifting of certain peak of the small molecules attached to the SERS substrate surface instead of SERS spectrum obtained in the presence of target DNA.