Meso/miniature forming with flexible die
Meso/minyatür boyutta esnek kalıp ile saç şekillendirme
  1. Tez No: 477780
  2. Yazar: MAHMUT TANDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER EYERCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Esnek kalıp, Kauçuk yastık, Sac metal şekillendirme, Sonlu elemanlar, Minyatür, Flexile die, Rubber pad, Sheet metal forming, Finite element, Miniature
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Meso boyuttaki parçalar iki ölçüsünün 0.1 mm ile 10 mm arasında olduğu parçalardır. Minyatür parçalara olan ihtiyaç minyatür cihazlara yada makinelere olan talepten dolayı artmaktadır. Meso boyuttaki parçalar genel olarak elektronik cihazlarda, uçak endüstrisinde ve savunma sanayinde kullanılmaktadır. Küçük ölçülerden dolayı konvansiyonel şekillendirme zor ve yüksek maliyetli olabilir. Bu tezde meso/minyatür boyutta esnek kalıp ile sac şekillendirme numerik ve deneysel olarak çalışılmıştır. İş parçası olarak alüminyum 1100 H14 sac metali ve esnek malzeme olarak kullanılan poliüretan kauçuk için kubbe şekli, düz kanal ve uçak kanat parçası çalışılmıştır. İş parçasının son şekli, hasar faktörü ve incelmesi, iş parçası ve esnek malzeme üzerindeki efektif gerilme dağılımı sonlu elemanlar metodu ile incelenmiştir. Analizler farklı sertlikteki poliüretan kauçuk (60A ve 80A) ve konvansiyonel şekillendirme için yapılmıştır. Ayrıca deneysel çalışmalar sonlu elemanlar analiz sonuçlarını doğrulamak için yapılmıştır. Sonuçlar konvansiyonel şekillendirmedeki yırtılmanın esnek kalıp kullanarak önlendiğini göstermiştir. Bu proses, aşırı incelmenin engellenmesi için meso boyuttaki parçaların şekillendirmesi için uygulanabilir. Ayrıca, sonuçlar sert poliüretanın yumuşak olana kıyasla son şekli almak açısından daha iyi olduğunu göstermiştir. Ancak, esnek kalıp kullanılması konvansiyonel olana göre daha fazla yük gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
Mesoscale parts are the parts whose two dimensions are in the range between 0.1 and 10 mm. Owing to the increasing demand on miniaturized devices or machines, requires the production of miniaturized pats. Mainly, mesoscale parts are utilized in electronic devices, aircraft industry, and defense industry. Because of small dimensions, conventional type of forming is difficult and can be expensive. In this thesis, meso/miniature forming with flexible die is studied numerically and experimentally. Dome shape, straight rib parts and wing part of aircraft were studied for aluminum 1100 H14 sheet as a workpiece using polyurethane rubber as flexible material. The final shape, damage factor and thinning of workpiece, effective stress distribution on the workpiece and on the flexible material were investigated by using finite element method (FEM). The analyses were carried out for polyurethane rubber with two different hardness values (60A and 80A Shore) and for the conventional (metal to metal) forming process. Also, experiments were conducted to verify the finite element analysis (FEA) results. The results show that tearing in conventional forming was prevented by using flexible die. The process is applicable for forming of mesoscale parts without excessive thinning. Also, the harder polyurethane is better to get desired final geometry than the softer one. However, higher loads are required for flexible die forming compared to conventional forming.