Geological factors controlling cave occurences within clastic sediments of yatağan formation (Upper miocene-pliocene, SW Turkey)
Yatağan formasyonu (Üst miyosen-pliyosen, Muğla, GB Türkiye) kırıntılı sedimanları içindeki mağara oluşumunu kontrol eden jeolojik faktörler
- Tez No: 477795
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mağara Oluşumu, Yatağan Formasyonu, Asartepe Mağarası, Damlam Deresi Mağarası, Muğla, Cave Formation, Yatağan Formation, Asartepe cave, Damlam cave, Muğla
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma; Muğla ili ve çevresindeki Üst Miyosen-Pliyosen yaşlı kırıntılılardan oluşan Yatağan Formasyonu'nda gözlenen mağaraların oluşumunu kontrol eden jeolojik faktörlerin belirlenmesini hedeflemektedir. Yatağan Formasyonu en belirgin yüzlek alanları, Yerkesik Beldesinin Damlam Deresindeki ve Muğla'nın merkezinin kuzeyindeki Asar Tepe'de bulunmaktadır. Çalışmada yapılan jeoteknik deneyler: (1) Schmidt Çekici ile yerinde dayanım testleri, (2) alınacak örnekler üzerinde özgül ağırlık, porosite, birim hacim ağırlık ve nokta yük dayanım indeksi ve suda dağılmaya karşı dayanım testleridir. Böylelikle, mağara gelişimleri üzerine birimin fiziksel-mekanik özelliklerinin etkisi belirlenmiştir. Su sızıntılarının belirgin olduğu Damlam Deresi mağaralarında birçok farklı özel içyapıların (örn. sarkıt-akmataşı-traverten oluşumları) varlığı gözlenmiştir. Fakat yapısal elemanlar (çatlaklar, yarıklar, kırıklar ve eklemler) içerisinde sürekli sızıntı olmaması nedeniyle Asartepe mağarası oluşumunda bu içyapıların birçoğuna rastlanılmamıştır. Bu oluşumlar (Asartepe ve Damlam) için; mağarasız kısımlar, mağaralı kısımlardan daha dayanıklıdır. Baskın tane boyutuna dayalı Birleşik Toprak Sınıflandırma Sistemine (USCS) göre, bu oluşumlar (Asar ve Damlam) içinde çamurtaşlarının üç farklı türü: (1) Asartepe mağarası oluşumları için SM (“silt kumları, kum-silt karışımları”), (2) Damlam Deresi Mağarası oluşumları için CL (“Düşük ile orta derecede plastisite, çakıllı / kumlu / siltli / yağsız killer”içeren inorganik killer) ve SC (“killi kumları, kum kil karışımları”) olarak sınıflandırılmıştır. Her iki kesimdeki mağara gelişimi genellikle litolojik farklılık, ayrımsal bozuşma, mukavemet farkı, su içeriği, çatlakların dağılımı, çatlaklar boyunca su hareketine bağlı kaya zayıflaması, antropojenik faktörler vb. ile ilişkili olarak ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate geological factors controlling cave occurences within Upper Miocene-Pliocene clastic sediments of Yatağan Formation. The most significant outcrops of it observed on the foothills of Asartepe in north of the central Muğla province and in Damlam stream of Yerkesik town. Geotechnic experiments are performed in the: (1) In situ resistance tests using Schmit Hammer; (2) Specific gravity, porosity, bulk density and point load strength index, slake tests. Many different special internal structures (e.g., stalactite-flowstone-travertine formations) observed in the at the Damlam Deresi cave formation where the water leaking. However, most of the structures were not realized in the Asartepe cave occurences due to absence of continuous leakages in structural elements (cracks, fissure, fractures and joints). Without cave parts are relatively more durable than within cave parts for both of the occurences (Asartepe and Damlam). Three different types of mudstones within these occurences (Asartepe and Damlam) are classified according to the Unified Soil Classification System (USCS) based on dominant grain size: (1) SM (“silty sands, sand-silt mixtures”) for Asartepe cave occurences, (2) CL (“Inorganic clays of low to medium plasticity, gravelly / sandy / silty / lean clays”) and SC (“Clayey sands, sand-clay mixtures”) for Damlam Deresi cave occurences. Cave development (cave sizes) in both sections generally appears in relation to lithological difference, differential weathering, strength difference, water content, distribution of cracks, rock weakening of water movement along cracks, anthropogenic factors and so on.