İzotropik uzayda doğrusal yüzeyler
- Tez No: 477819
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER OSMAN ÖĞRENMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Ġzotropik Uzay, Doğrusal Yüzey, Gauss Eğriliği, Ortalama Eğrilik, Ġsotropic space, ruled surfaces, Gauss curvature, mean curvature
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu yüksek lisans tez çalıĢması toplam dört ana bölümden oluĢmaktadır. Bu tez çalıĢmasının giriĢ kısmında; diferansiyel geometrinin önemli bir araĢtırma alanı olan yüzeyler konusu hakkında yapılan temel çalıĢmalar kısaca açıklanmıĢtır. Daha sonra ele alınan ikinci bölümde ise Öklid uzayı ve Ġzotropik uzayın temel kavramları ve tez çalıĢmasına ıĢık tutacak diğer kavramlar verildi. ÇalıĢmanın üçüncü bölümünde ise Öklid uzayında doğrusal yüzey kavramı detaylıca incelenerek, doğrusal yüzeylerin önemli tanım ve teoremleri verildi. Öklid uzayında bu yüzeyler ile ilgili çalıĢmalarda elde edilen bir takım karakterizasyonlar verildi. ÇalıĢmanın son bölümünde de izotropik uzayda doğrusal yüzey konusu ele alındı. Bu uzayda mevcut doğrusal yüzeylerin Gauss ve ortalama eğrilikleri hesaplanarak, bu eğrilikler cinsinden ele alınan yüzeyler için yapılan bazı sınıflandırmalar verildi.
Özet (Çeviri)
This master thesis work consists of four main sections. In the introduction part of this thesis study, surfaces which is an important research area of differential geometry are briefly explained. In the second part, the basic definitions of Euclidean space and isotropic space and other definition which will shed light on the study of thesis are given. In the third part of the work, the definition of ruled surface in Euclidean space is examined in detail and important definitions and theorems of ruled surfaces are given. In Euclidean space, some characterizations of these surfaces are given. In the last part of the work, ruled surface definition in isotropic space was discussed. Gauss and mean curvatures of this ruled surfaces are calculated in isotropic space, and some classifications are given