Neutron halo and related structure in light nuclei
Hafif atom çekirdeklerinde nötron hale yapısı
  1. Tez No: 477880
  2. Yazar: LAKOUNDJI ROLAND RIPHAT GEOFFROY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT GÖNÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ekzotik çekirdekler, nötron-hale çekirdekler, nükleer tensör kuvveti, 3-cisim etkileşim kuvveti, bağlanma enerjisi, Exotic nuclei, neutron-halo nuclei, nuclear tensor force, three-body interaction force, binding energy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Literatürde mevcut yeni çalışmalara göre, kararlı atom çekirdekleri bölgesinin uzağında yapılanan ekzotik çekirdeklere ait nükleonların bilinenden çok farklı enerji kabuk yapılarına sahip olduğu ve dolayısıyla ilgili enerji seviyelerinin yeni sihirli sayılarla açıklanabildiği anlaşılmaktadır. Bu tür atom çekirdeklerinin teorik analizinde, spin-izospin etkileşiminin diğer bir deyişle nükleer tensör kuvvetinin de dikkate alınması gerekliliği önemle vurgulanmaktadır. Ayrıca bir yeni bir de eski sihirli sayıya sahip ekzotik atom çekirdeğinin, , bağlı duruma sahip en son oksijen izotopu olduğunun fiziksel izahında, valans nükleonlar arasındaki itici 3-cisim kuvvetinin de bu tür teorik analizlerde içerilmesinin gerekliliği ileri sürülmüş ve ilgili alanda bir başka devrim yaşanmıştır. Tüm bu yeni düsünceler, tez çalışması kapsamında dikkatlice gözden geçirilmiştir. Yine bu çerçevede, hale yapısı içeren ekzotik hafif atom çekirdeklerine ait zayıf bağlı valans nötron S-dalgalarının literatürde mevcut deneysel sonuçlar ışığında teorik modellemesi incelenmiş ve bağlanma enerjisi ile hale parçacıklarına ait durum dalgalarının değişimi arasındaki ilişki araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The works appeared recently dealing with exotic halo nuclei have displayed striking variations in nuclear shell structures and revealed the emergence of novel magic numbers unlike the stable nuclei. One of the significant reasons for these variations is the effect of tensor forces on nuclear structures, which has been reviewed in this report. Also, with the consideration of three-body nuclear forces, the known dramatic peculiarity over the oxygen isotopes has been debated to clarify why is the heaviest bound oxygen isotope. Finally, we focus at loosely bound neutron states within the frame of light halo nuclei to grasp why the weak binding plays a crucial role in observing the change in energies of lowest states.