Spray drying of strawberry and blueberry extracts
Çilek ve yaban mersini özütlerinin püskürtmeli kurutucuda kurutulması
  1. Tez No: 477887
  2. Yazar: SULTAN CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Püskürtmeli kurutma, enkapsülasyon, üzümsü meyve, maltodekstrin, tepki yüzey metodolojisi, Spray drying, encapsulation, berry, maltodextrin, response surface methodology
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, püskürtmeli kurutma parametrelerinin çilek ve yaban mersini özütlerine etkisi incelenmiştir. Püskürtmeli kurutma koşullarını optimize etmek için tepki yüzey metodolojisi uygulandı. Kaplama ajanı olarak maltodekstrin DE 8 kullanıldı. Besleme hızı ve kurutucu hava akış hızı sabit tutuldu. Hava giriş sıcaklığı (120-150⁰C), besleme karışımındaki özüt kütle yüzdesi (kuru bazda, 15-50 %) ve besleme karışımı (20-40 ⁰Brix) bağımsız proses değişkenleri olarak alındı. Operasyon verimliliği ve fenolik muhafaza modelin yanıt değişkenleridir. Püskürtmeli kurutmanın optimum koşulları için, yanıt değişkenlerinin maksimum düzeyi baz alındı. Optimum sıcaklık, özüt kütle yüzdesi ve besleme karışımı konsantrasyonu sırasıyla çilek için 120⁰C, % 23,26 ve 20,00 ⁰Brix ve yaban mersini için 120⁰C, % 19,51 ve 20,03 ⁰Brix olarak bulundu. Optimum koşullarda yanıt değişkenlerinin maksimum seviyeleri çilek için; % 91,95 operasyon verimliliği, % 79,62 fenolik muhafaza ve yaban mersini için % 91,20 operasyon verimliliği, % 87,12 fenolik muhafazadır. Yaban mersini ve çilek özüt tozları üretiminde, en önemli değişkenin özüt kütle yüzdesi olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of spray drying parameters on blueberry and strawberry extracts were investigated. Response surface methodology was applied to optimize spray drying conditions. Maltodextrin DE 8 was used as encapsulating agent (wall material). Feed flow rate and air flow rate were kept constant. Air inlet temperature (120-150⁰C), extract mass percentage in the feed mixture (m/m in dry basis 15-50 %) and feed mixture (20-40 ⁰Brix) were the independent process variables. The responses of model were operational efficiency and phenolic retention. The optimum conditions of spray drying were based on the maximum levels of responses. The optimum temperature, extract mass percentage and feed mixture were estimated as 120⁰C, 23.26 % (m/m) extract, 20.00 ⁰Brix for strawberry and 120⁰C, 19.51 % extract, 20.03 ⁰Brix for blueberry, respectively. The maximum levels of responses under optimum conditions were obtained as operational efficiency of 91.95 %, phenolic retention of 79.62 % for strawberry and operational efficiency of 91.20 %, phenolic retention of 87.12 % for blueberry. It was found that the most important variable was extract mass percentage in production of blueberry and strawberry extract powders.